Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaAskeri HavacılıkNATO'nun AWACS'ları TEI'de Güç Buluyor

NATO’nun AWACS’ları TEI’de Güç Buluyor

Habertürk yazarı Serpil Yılmaz TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) hakkında Genel Müdür Mahmut F. Akşit ile gerçekleştirdiği görüşmeyi köşesine taşıdı. TEI’nin kabiliyetlerinin ortaya konulduğu yazı şöyle;

Türkiye’nin savunma sanayiinde yüzde 60’lar düzeyinde olan dışa bağımlılık oranını aşağılara çekme stratejisine uygun olarak havacılık sektöründe yerlileşme ivme kazanıyor.

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), ANKA Projesi kapsamında üretilen insansız hava aracı (İHA) motorlarını, bu ay içinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) teslim ediyor.

TSK, 2017 yılı içinde envanterine girmesi beklenen ANKA-S ile yüzde 100 yerli İHA filosuna sahip olacak.

TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, ilk milli yolcu uçağı üretimi için 3-5 yıl vade tanıyor.

TEI bu arada, TSK, Emniyet ve Orman Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacını karşılamak üzere genel maksat helikopteri (ATAK Projesi) lisanslı motor üretimini de sürdürüyor.

Motor parçalarının yüzde 22’sini yan sanayiden tedarik eden TEI, yerli havacılık yan sanayiinin gelişmesi için 2011 yılında kurulan Eskişehir Havacılık Kümelenmesi’ne (ESAC) öncülük ediyor.

30 YILDA 2 MİLYAR DOLAR İHRACAT

TEI, F-16 uçaklarının alımı sırasında yapılan offset (ithalatı dengeleme) anlaşması çerçevesinde, 12 parçanın yerli üretiminin sağlanması amacıyla 1985 yılında Eskişehir’de 500 dönüm arazide kurulmuştu.

Son 30 yılda 40 ayrı motor programı için ürettiği parça sayısını 780’e çıkaran TEI, toplam 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Akşit, kişisel olarak geliştirdiği 3 ayrı motor parçasının Boeing 777’lerde kullanıldığını hatırlatıyor.

Dünyada en çok satan uçak motoru Leap’e 26 parça üreten TEI, GE’nin bu alanda dünya üzerindeki en büyük tedarikçisi oldu.

GE Havacılık’ın dünya satış geliri 8 milyar dolara ulaşırken, TEI’nin 2015 yılında yaptığı 294 milyon dolarlık satışın 256 milyon doları ihracattan sağlandı.

TEI’nin uluslararası müşterileri arasında; GE Aviation, Rolls-Royce, DRS, Techspace, ITP, Snecma, IAMCO, Bahreyn ve Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri ve Samsung bulunuyor.

Tahribatsız muayene ve özel işlemlerde 42 konuda yeterlilik belgesine sahip dünyada ilk 10 firma arasında yer alıyor.

2 UÇAKTAN BİRİ TEI İLE UÇUYOR

Dünyada her 2 uçaktan 1’inde TEI’nin ürettiği motor parçası bulunduğunu söyleyen Akşit ile fabrikanın en özel bölümlerinden birine giriyoruz.

“Binalarımızın değeri 10 milyon dolar, Leap motorları için 12 milyon dolar değerinde blisk (yekpare kanatçılık ve disk) üreten bir makine satın aldık” diyor.

Yakıtta tasarruf sağlayan uçak malzeme teknolojisinde harcanan emeklere karşılık, yolcuların “pılı pırtı” doldurdukları valizlerine gönderme yapmayı da ihmal etmiyor. Boeing 787 Deramliner uçak motorlarında da kullanılan Leap motorları için üretilen blisk teknolojisine 2013-2016 arasında planladığı 120 milyon dolar yatırımın son aşamasına gelen TEI, önümüzdeki 2 yıl için GE Havacılık’dan 2 milyar dolarlık sipariş aldı.

Bu tutar, Türkiye’nin 1.65 milyar dolar olan toplam savunma sanayii ihracatını aşıyor.

Akşit ile TSK ve Umman Hava Kuvvetleri’nde bulunan F16 uçakları ve NATO erken uyarı sistemi uçakları (AWACS) motorlarının testlerinin yapıldığı, gökyüzü şartlarının oluşturulduğu odaya da giriyoruz.

Akşit, “NATO’nun AWACS filosunu biz havada tutuyoruz” diyor.

TEI, GE Havacılık ile Gebze TÜBİTAK MAM Teknoloji Merkezi’nde kurulan Türkiye Teknoloji Merkezi’nde (TTM) 400 mühendis ile özgün tasarım araştırmaları yapıyor.

Hisselerinin yüzde 46.5’i Amerikan dijital endüstri devi General Electric’e ait olan TEI; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, TSK Güçlendirme Vakfı ve Türk Hava Kurumu ortaklığıyla yatırımlarını sürdürüyor.

Facebook ile Yorum Yapın

Diğer Haberler

Atatürk Havalimanı 30 Dakika Hava Trafiğine Kapandı

İstanbul'da gece saatlerinde Atatürk Havalimanı 30 dakika uçuş trafiğine kapatıldı, uçaklar Ankara, Antalya ,İzmir ve Çorlu Havalimanlarına yönlendirildi İstanbul'da gece etkisini gösteren yoğun tipi ve...

1 Milyon Yolcu Barajına Dayandı

Alanya Gazipaşa Havalimanı, 2014 yılına oranla yüzde 26 büyüdü. 2014 yılında 726 bin 201 olan yolcu sayısı 2015'te 912 bin 233 kişi olduAlanya Gazipaşa...

Benzer Haberler

Malezya’da iki askeri helikopter havada çarpıştı: 10 ölü

Malezya'da Kraliyet Donanması'nın yıl dönümü etkinlikleri için düzenlenecek geçit törenlerine hazırlanan iki helikopter havada...

NATO, Ukrayna’ya Patriot sevkiyatına onay verdi

Stoltenberg, NATO ülkelerinin Ukrayna'ya ABD üretimi hava savunma sistemi Patriot göndereceğini duyurdu.NATO Genel Sekreteri...

Raif Bilgin: Dünyanın En Hızlı 10 Savaş Uçağı, Güç Tekrar Uyanıyor mu?

NASA X-43A, NASA'nın deneysel bir hipersonik uçak projesidir. Kasım 2004’de; 9.6 Mach (saatte 7...

MSB: İncirlik Üssü’nün ismi değiştirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlıkta düzenlediği...

Airbus A400M Türkiye’deki 10. yılını kutluyor

Airbus A400M Türkiye'deki hizmetinin onuncu yılını kutluyor. Bu süre zarfında çatışmalar ve doğal afetler...

Norveç’in 22 F-16 savaş uçağını Ukrayna’ya transfer edeceği bildirildi

ABD, Norveç'e 22 adet F-16 savaş uçağının Ukrayna'ya devredilmesi iznini verdi. Transfer sadece uçağı...

SOLOTÜRK 13 yaşında

Nice yıllara SOLOTÜRK....https://twitter.com/i/status/1779921631101513760TarihçeHv.K.K.lığının 25 Kasım 2009 tarihinde çalışmalarını başlattığı "Tek F-16 Uçağı ile Gösteri...

Amerika ve Çin arasındaki yapay zeka donanımlı İHA sürüsü rekabeti, küresel silahlanma yarışını körükleyebilir

ABD ve Çin askeri stratejistleri, yapay zeka ile donatılmış hava ve deniz dronlarından oluşan...