15 Temmuz Fetöcü darbe girişiminden sonra ihraç edilen ve tutuklanan F-16 pilotlarından dolayı pilot sayısı TSK’da standartların altına düşünce, Bakanlığın (MSB), pilot açığını da sivil hava yollarına geçen eski pilotlardan karşılayacağı  gündeme gelmişti. Karar gazetesinden Kenan Butakın’ın haberinden, TSK’da muvazzaf olarak görev yapan ve dışarıdan Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Lisansı (ATPL) alan 10 astsubayın da askeri envanterdeki uçaklarda pilotluk yapmak için başvuruda bulunduğu, ancak yapılan başvuruların reddedildiği öğrendik.

19 Haziran’daki habere göre,TSK’da görev yapan uçuş lisansına sahip astsubaylara iletilen yanıtta, “Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu” hatırlatılarak, kanunun ilgili maddesinde, pilot ve pilot adayının TSK’ya bağlı uçuş okulları ve kurslarda öğrenim görmüş olma şartı iletilmiş. Bunun üzerine astsubaylar ise ilgili maddelerde yeniden düzenleme yapılabilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvurmuş.

DÜNYADA GEÇERLİ BİZDE GEÇERSİZ!

Başvurularında, Hava Kuvvetleri’nde pilotluk eğitiminin ücretsiz olduğunu ancak kendilerinin dışarıdan en az 300 bin TL ödeyip ATPL lisansı aldıklarına dikkati çeken astsubaylar, “Lisanslarımızın dünyada geçerliliği olmasına rağmen, hatta aynı kurumda görev yapmış olduğumuz askeri pilotlar ile aynı uçuş okullarında eğitim almış ve uçuş yapmış olmamıza rağmen başvurularımız kabul edilmemektedir” demişler.

KDK’nın bu başvurulara vereceği yanıtlar tavsiye niteliğindeymiş. Ola ki, KDK olumlu bir görüş bildirirse Milli Savunma Bakanlığı bunu nasıl değerlendirecek? MSB’nin bu haksızlığı düzelteceğini umuyorum.

ŞARTLAR DEĞİŞTİ KANUN DA DEĞİŞİR

28/2/1982 tarihli ve 2629 sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinin birinci cümlesi, 22 Ocak 2015 tairihinde yayımlanan bir kanunla,( 6586/65 md.) “Türk Silâhlı Kuvvetleri uçuş eğitimi teşkillerinden veya Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından tertip edilen yurt içi veya yurt dışındaki uçuş okulu veya kurslarından pilotluk diploması alan ve diploması usulüne göre onaylanan kimseye pilot; pilot olmak için sayılan yerlerde fiilen uçuşa başlayanlara pilot adayı denir.” ibaresi olarak değiştirilmiş.

ASTSUBAY NEDEN ASKERİ PİLOT OLAMAZ(MIŞ)!

Acaba o zamanda sivil kaynaklı okullardan mezun olan astsubayların önünü kesmek için mi bu değişiklik yapıldı, bilemiyorum ama şu anki ortamda bu madde bir anlam taşımıyor.

Bu işin subayı, astsubayı, uzmanı, eratı kalmadı. Her kim işi biliyorsa o iş ona teslim edilmeli.

Pilotluk şartları taşıyan astsubayın önünü kesilmemeli. Şartlar malum.

Facebook ile Yorum Yapın

6 YORUMLAR

  1. Hava kuvvetleri envanterinde bulunan tayyarelere de uçak deniyor, uçmanın farklı bir şekli yok, pilot koltuğuna oturunca sen subay değilseniz bu uçağı uçuramazsın, eziksiniz ne yazık ki diye bir ikaz vermiyor Cenap bey astsubay uçma özürlüsüdür sadece subaylar uçak uçurabilir algısı var, Atpl lisansı olan tip eğitimi ile sağlığı da müsade ediyorsa her uçağı çatır çatır uçurur. Şu an hava yolu pilotlarımızın bir bölümünü, küçümsenmeyecek sayıda ilk meslekleri astsubay olan kişiler oluşturuyor. Şüphesiz varsa uçak yolculuğu yapmayın düşersiniz mazallah ?

    • Assubaydan pilot olur var, subay olur var, general olur var, doçent olurmu var, profesör olurmu var… nsanlar başardıkça yükselebilirler.. lütfen at gözlüğünüzü çıkartın ve insanlara değer verin… SAYGILAR…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.