Hürriyet’ten Sefer Levent, Ocak 2015’te yeni havalimanının işletmecisi İGA ile Unifree arasında imzalanan 25 yıl süreli dünyanın en büyük duty free anlaşmasının izlerini sürmüş. Ve yeni havalimanı tam kapasiteye ulaştığında, planlanan hedefler de tutarsa duty free alanlarını işletecek olan Unifree’nin ödeyeceği yıllık kiranın 500 milyon Euro’yu (1 milyar 600 milyon TL) aşacağı kanaatine varmış.
Ama yanlış hesap yaptığı için, sonuçta vaaaav seslerinin çıkmasına vesile olacak cinsten olmuş. Ancak Sefer de haklı, çünkü İGA’nın ortaklarından Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’e sormuş. Cevap alamamış.
Birincisi Atatürk Havalimanı’nı işleten ATÜ’nün (Unifree de ortağı) şu anki cirosu 500 milyon Euro. Dolayısıyla üç beş senede cirosunu iki katına çıkarmak için sadece duty free alanlarının büyümesi yeterli değil. Yolcu sayısının da iki katına çıkarılması gerekir. Şu anda AHL’de yolcu sayısı 61.2 milyon. Ayrıca yasal olarak duty free’den alışveriş edebilecek yolcu sayısının da 30 milyon olduğunu unutmayalım. Yani 30 milyonluk dış hat yolcusunun 60 milyona çıkması çıkması gerekir ki o zaman Unifree 1 milyar Euro gelire kavuşsun. Ve söz konusu kirayı ödeyebilsin..
Ayrıca 30 milyonun dağılımı da var. En fazla harcama yapan yolcu kitlesi, 10.9 milyon ile İstanbul’dan giden yolcudur. Diğer 11 milyon İstanbul’a gelen yolcudur, burada sadece Türk yolcular alışveriş yapar. Harcamaları da daha azdır. Zaten bu da Türkiye Avrupa Birliği’ne girdiğinde kalkacak olan geliş katı duty free’sidir. Diğeri ise transit yolculardır. Bu da 8.5 gelen ve 8.5 milyon giden yolcudur.Bunlardan sadece 8.5 milyon yolcu alışveriş eder, çünkü bunlar aynı kişilerdir. Ve geriye kalanlar ise iç hat yolcularıdır. ATÜ’nün cirosu da 500 milyon Euro olduğuna göre ortalama harcama 16 Euro’dur. Bu da uluslararası normdadır. Yolcu başına 20 Euro harcamayı geçen çok nadir havalimanları var. Açıldıktan sonra 10 yıl boyunca ortalama % 10 büyüme yaşanırsa ancak bu rakamlar yakalanabilir. Bilmem anlatabildim mi? (Güntay Şimşek-Habertürk)