Türkiye Havayolu Pilotları Derneği(TALPA) Başkanı Kaptan Pilot Ayhan Günal, Derneğin süreli yayını olan Kokpit dergisindeki baş yazısında, “Sektördeki pilot açığı malumunuz. Ancak bu açığın kapatılabilmesi için alınan kararların istenilen sonuçları vermediği ortada. Lise mezunlarından pilot alımı, kaptanlık için yeterli saatin 1500’e düşürülmesi, yabancı pilot oranının artırılmaya çalışılması, sektörü daha da geriye götürmektedir. Hatta ‘UÇUŞ EMNİYETİ’ni tehlikeye atabilecek içerikteki kararlar dersek, pek de abartmış olmayız.” uyarısında bulundu.
Günal, 11-12 Kasımda yapılacak Hava İş seçimleri ile ilgili değerlendirmesinde şunları kaydetti:” Sendika Genel Kurulu’nda, son üç dönemdir uçucuların seçtiği üyeler temsil edilmiyor. Bu Genel Kurul’da da öyle görülüyor ki, uçucuların adil şekildeki temsiliyeti bürokratik mevzuat ve çeşitli teknik zorluklar eliyle imkansız hale getiriliyor.Genel Kurul sürecinin sağlıksız ilerlediğinin en somut kanıtı, şahsımın üye listesinde olmayışı ve oy kullanamamış olmam olarak gösterebilirim. Benim gibi onlarca kaptan ve uçucu, sendika üyesi olmasına rağmen, Anayasal bir hak olan ‘seçme ve seçilme’ hakkını kullanamadı. Sendika seçimlerinin bu sefer de, uçucuların seçimlerini dikkate almayan bir biçimde sonuçlanması halinde, bundan rahatsız olmamak mümkün değildir. Adil ve demokratik bir seçim, tüm sendika üyelerinin yönetimde temsilini sağlamakla olur.”
Günal’ın yazısı şöyle;
Sivil Havacılığımızın Geleceği İçin Rota 2018
Bir önceki sayımızı yayına hazırlarken, geçmiş dönem TALPA Başkanlığı yapmış olan ve uçuş görevine giderken kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Gürcan Mantı Kaptanı yitirmenin üzüntüsünü yaşıyorduk. Bir talihsiz ölüm haberini de bu sayımızı hazırlarken öğrendik. THY Uçuş Eğitim Başkanı Sedat Şekerci Kaptan’ın muhtemel bir kalp krizi sonucunda aramızdan ayrılmasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Öncelikle ailesi olmak üzere THY çalışanlarına ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
Sedat Şekerci kaptanın benim için ayrı bir önemi vardır. 25 yıl öncesine dayanan bu dostluk, 2 yıl boyunca aynı evi paylaşmış olmanın verdiği arkadaşlığa dayanır. Şekerci kaptan, sakin yapısı ve duruşuyla etrafına her zaman huzur verirdi. İyi eğitimli, bilgili ve yenilikçi yapısı, çalışma hayatındaki başarılarının tesadüf olmadığının göstergesidir.
Mekanın cennet olsun sevgili dostum…
Sedat Şekerci İsmi Yaşatılmalı
Geçtiğimiz aylarda hizmete giren ve Sedat Şekerci kaptanın da emeğinin çok olduğunu bildiğimiz ‘Turkish Airlines Flight Training Centre’ adının Türkçeleştirilip, yerleşkenin veya merkezin adına, ‘Kaptan Pilot Sedat Şekerci’ isminin ilave edilerek tekrar düzenlenmesi tüm havacılık camiası tarafından takdirle karşılanacaktır.
3. Ulusal Havacılık Tıbbı Kongresi (Antalya)
23-25 Ekim 2017 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek olan Havacılık Tıbbı Kongresi’nin konusu, Havacılık ve Kardiyoloji olacak. Bizler pilot camiası ve TALPA Yönetim Kurulu olarak yaşanan vefat olaylarından sonra, daha da önem ve anlam kazanan bu kongrede yerimizi alacağız. Ayrıca bu kongrenin ve FRMS sisteminin önemi, FATIGUE (Bitkinlik ve tükenmişlik) konusu ile havacılık camiamıza katkıda bulunacağımızı düşünüyoruz. Tüm pilot camiasını bu önemli konuların paylaşılacağı Havacılık Tıbbı Kongresi’ne bekliyoruz. (Not: Kongre belirlenen tarihlerde yapıldı)
2018 yılı öncesinde hazırladığımız bu sayımızda, gelecek yıla dair taşıdığımız ümitlerimizi paylaşmak istiyorum. Önümüzdeki yıl, neden Türkiye’nin havacılık yılı olmasın? Bunu gerçekleştirebilecek olan birçok öge 2018 yılı içinde bir arada olacak. Kuşkusuz 3’üncü havalimanı 2018’de, sivil havacılık iklimini ve yolunu oluşturacak ana fon olacaktır. Tüm havacılık camiası olarak yeniliklerin, bilginin ve hızın çağında olduğumuz bilinciyle, 3’üncü havalimanı projesinin,oluşan yeni ‘Havacılık İpek Yolu’nun tam ortasında güçlü bir şekilde yer almasını sağlamak için uğraş vermeliyiz. Antalya’da ilki gerçekleştirilecek olan EUROASIA AIR SHOW ile aynı tarihlere denk gelen Dünya Pilotlar Günü ve ardından Lüksemburg‘da gerçekleşecek olan büyük IFALPA toplantısı, sivil havacılığımızı ve 3’üncü havalimanının tanıtımı için büyük bir fırsat oluşturduğunu düşünüyorum. Bu olanaklardan sivil havacılığın bileşenleri, tek tek yararlanma yoluna giderlerse, Türk Sivil Havacılığı açısından istenilen sonuca ulaşmak hayli zor olur. Ancak sektörün tüm aktörlerinin birlikte planladığı bir 2018 yaşamakta mümkün, beraber akıl birliği ile hareket edilmesi halinde bütün camia için gelecek yıl umut olabilir.
Uçuş Emniyeti Tehlikede
Eksiklerimiz Sektördeki pilot açığı malumunuz. Ancak bu açığın kapatılabilmesi için alınan kararların istenilen sonuçları vermediği ortada. Lise mezunlarından pilot alımı, kaptanlık için yeterli saatin 1500’e düşürülmesi, yabancı pilot oranının artırılmaya çalışılması, sektörü daha da geriye götürmektedir. Hatta ‘UÇUŞ EMNİYETİ’ni tehlikeye atabilecek içerikteki kararlar dersek, pek de abartmış olmayız.
Sivil havacılıktaki gelişmeleri, eksiklerini gidermeyi sadece iktisadi sonuçlara dayalı olarak okumak ve çözüm yolları aramak yanlış kararlar alınmasına yol açmaktadır. Pilot açığının giderilmesi için neler yapılabilir sorusu, sektörün tüm paydaşlarıyla görüşülmek suretiyle masaya yatırılmalı ve çözümler birlikte bulunmalıdır. Aksi halde bulunan çözümler uzun vadeli olmaz, hem de sektörün memnuniyeti ve rızası alınmaksızın uygulamaya konulan kararlar arzu edilen ‘birlikteliği’ gerçekleştirmeye hizmet etmeyecektir.
Hava-İş Seçimleri
Dört yılda bir yapılan Sendika Genel Kurul seçimleri kasım ayının ikinci hafta sonu gerçekleştirilecek. Sendika Genel Kurulu’nda, son üç dönemdir uçucuların seçtiği üyeler temsil edilmiyor. Bu Genel Kurul’da da öyle görülüyor ki, uçucuların adil şekildeki temsiliyeti bürokratik mevzuat ve çeşitli teknik zorluklar eliyle imkansız hale getiriliyor.
Genel Kurul sürecinin sağlıksız ilerlediğinin en somut kanıtı, şahsımın üye listesinde olmayışı ve oy kullanamamış olmam olarak gösterebilirim. Benim gibi onlarca kaptan ve uçucu, sendika üyesi olmasına rağmen, Anayasal bir hak olan ‘seçme ve seçilme’ hakkını kullanamadı. Sendika seçimlerinin bu sefer de, uçucuların seçimlerini dikkate almayan bir biçimde sonuçlanması halinde, bundan rahatsız olmamak mümkün değildir. Adil ve demokratik bir seçim, tüm sendika üyelerinin yönetimde temsilini sağlamakla olur.
En azından, sendikanın toplam üye sayısının %70’ini oluşturan, aidat gelirlerinin de %90’ını sağlayan Uçuş İşletmenin tercihinin Sendika Yönetim Kuruluna’da yansıtılması gerekir.
Talpa Pilotların Görünen Yüzüdür
2018 hedeflerine ulaşabilmek güçlü bir TALPA’nın varlığıyla mümkündür. TALPA’nın büyümesi sürüyor ve etkisi büyüyor. Bunun geleceğe dair olumlu sonuçlarını hep birlikte almak için üye olmayan pilot kalmasın diyoruz.
TALPA’da buluşalım!
Bu davet bizim…