Cumartesi, Ocak 25, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Türkiye’de Sportif ve Amatör Havacılık Nasıl Gelişir?

Profesyonel akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk, Türkiye’de amatör ve sportif havacılığın hızlı bir şekilde nasıl gelişebileceğini yazdı.

Sosyal medyada yaptığı paylaşım ile Türkiye’de amatör ve sportif havacılığın hızlı bir şekilde gelişmesi için atılabilecek dokuz adımı paylaşan Ali İsmet Öztürk, özellikle vergilendirme ve bürokrasi konusuna vurgu yaptı.

Ali İsmet Öztürk’ün sosyal medyada yaptığı paylaşım;

… Türkiye’ de Sportif ve Amatör Havacılığın “hızla” gelişmesi adına yapılması gerektiğine inandığım bir kaç küçük öneri :

1- MTOW 5700 Kg ve altı bütün hava taşıtlarından “Gümrük Vergisi” veya adı her neyse ithalat sırasında alınan bütün vergiler tekrar düzenlenmeli hatta kaldırılmalı. Halen bu vergi koltuk sayısı 12 ye kadar olan hava taşıtlarından % 7,5, koltuk sayısı daha fazla olanlardan % 3,5 olarak alınmaktadır. Yani daha Ülkeye girişte, “Amatör ve Sportif Havacılığın” Devletimiz tarafından desteklendiğini söylemek zor…

2- MTOW 5700 Kg ve altı bütün hava taşıtları MTV den muaf olmalı. Eğer bu yapılamıyorsa vergi miktarları “sadece varlığını muhafaza” açısından değerlendirilip çok düşük rakamlarda tutulmalı. Bu konudaki haksız vergi tahakkukunu havacılık siteleri yaza yaza bitiremedi, yetkililerden “tık” yok. Boeing 777 yolcu uçağının yıllık vergisi ile küçücük uçağın yıllık vergisi neredeyse boy ölçüşüyor. Böyle şey olur mu ?

3- MTOW 5700 Kg ve altı hava taşıtları için uygulanan ithalat prosedürü değişmeli. Hem alım hem satımda istenen evraklar azaltılmalı. “İthal Teknik Uygunluk” gibi dünyanın hiç bir ülkesinde olmayan bir uygulama bizim ülkemizde de olmamalı. Eskiden yoktu zaten , sonra SHGM den ayrılan biri gider ayak bunu çat diye “havacılıkta neymiş” mantığıyla önümüze koydu gitti… adını bilenler bilir.

4- MTOW 5700 Kg ve altı hava taşıtları ithalat ve ihracında SHGM nin istediği ve maalesef bizden başka hiç bir ülkenin sivil havacılık otoritesi tarafından istenmeyen “Apostil Onaylı Satış Sözleşmesi” faciasına son verilmeli. “Yahu kardeşim Belçika’da, İngiltere’de ve bunlar gibi ülkelerde Apostil onayı yapacak makam bile yok, siz hangi dünyada yaşıyor da bu evrakı hala istiyorsunuz ? ” gibi laflar edilmesine mani olunmalı …

5- ECAC üyesiyiz (adı değişmiş olabilir) Esenboğa’ da ki “bazı” arkadaşlarımız – diğerlerini tenzih ederim – yabancı tescilli Amatör ve Sportif uçaklar için “Ben ECAC filan anlamam OFP olmadan plan almam” gibi laflar etmemeli.. SHGM bunlara ECAC ın ne olduğunu anlatmalı… Yabancılara karşı büyük ayıplar yapıyoruz. Adamlar bir daha gelmiyor, kaçıp gidiyorlar… Sonra “döviz lazım ” vs laflarla ağlamak olmaz. Nasıl “Mavi Tur” varsa, teknelerle yapılıyorsa, “Mavi Uçuş” lar da olmalı ! … Bir yılda bizim hava sahamıza girmeden pas geçen Sportif ve Amatör Havacıların ülkemize bırakabilecekleri döviz hiç hesap edilmiyor nedense …

6- Neredeyse dünyanın her yerinde olduğu gibi, meydan turu yapacak hava taşıtından “Uçuş Planı” istenmemeli. Hatta VFR uçuş yapacak hava taşıtları belli bazı bölgeler ve meydanlar haricinde “Uçuş Planı” vermek zorunda dahi olmamalı. Bir iş ne kadar kolaylarsa o kadar artar. Bu teklife “emniyet vs “ gibi laflarla itiraz edecekler varsa lütfen dünya havacılığını inceleyip sonra o lafları etsinler ! VFR uçuşlar için plan istemeyen o ülkelerdeki havacıların canı can değil mi ? … O ülkelerde “emniyet” zafiyeti mi var ?

7- Sanki Türkiye ekonomisini kurtaran Avgas yakıtından alınan vergiymiş gibi, bunun mantıksız bir oranda uygulanmasından vazgeçilmeli. Ucuz yakıt, vergisiz olsun demiyoruz ama, “vergisi makul olsun” diyoruz… Çok bir şey mi istiyoruz ? Pekala mümkün… nasıl mı ? Uçuş Okullarına sağlanan % 50 ucuz Avgas yakıt neden Amatör ve Sportif Havacılara da sağlanmıyor.. ?

8- SHGM ve DHMİ, “uçurtmayan makamlar” olmaktan, “uçuran makamlara” dönüşmeli. “Olmaz sorumluluk bizde” hatasından vazgeçilmelidir. Herkesin sorumluluğu kendine aittir ! Amatör ve Sportif Hava taşıtlarında MTOW 5700 ve altı için AOC yani “İşletme Ruhsatı” kalkmalıdır. Zaten ve aslında 2920 sayı Sivil Havacılık Kanunumuz ve ilgili Yönetmeliklerinde bu bulunmuyor.

9- Bunlara ilaveler yapılabilir lakin, “Büyük İşler” yapılmadan uçulamaz… ! Uçulmadan da “İstikbal” yakalanamaz !

Teşekkür ederim
Ali ismet Öztürk
09.02.2019

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com