Cuma, Aralık 6, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Yenişehir Havaalanı Kargo Taşımacılığına Açılıyor…

Ekohaber yazarı Erdem Saker kargo uçuşlarına açılması planlanan Yenişehir Havalimanı’nı köşesine taşıdı. İşte Saker’in yazısı;

Geçen hafta gazetemizde, BTSO Lojistik Sektör Konseyi’nin, Yenişehir Havaalanı’nın hava kargo taşımacılığına açılması konusunda çalışma yaptığını içeren haberi okuduğumda, bir hayalim gerçeğe dönüşebilir diye, sanayi ürünleri yanında, tarımsal ürün kargoları da buradan Avrupa pazarlarına akar diye, çok sevindim.

Gelin size bu hayalimin doğduğu ortamı anlatayım önce, DSİ yıllarımda İspanya’da yaptığımız bir teknik gezide, İspanya’nın en büyük nehri Ebro’nun deltasındaki bir tarımsal etkinliği inceleme fırsatımız olmuştu.

Deltanın verimli toprakları üzerinde yoğun olarak pirinç, sebze ve meyve yetiştiriliyordu.
Bu arada, tarım uzmanları yaptıkları araştırmalarda, Avrupa pazarlarında çok tutulan, top marulun verimli biçimde yetiştirilebileceğini ve delta toprağının marul yetiştirilmesine yönelik güçlendirilmesi için de tavuk gübresinin uygun olacağını tespit etmişler.
Üreticiler hemen kolları sıvamışlar, bir yandan deltada marul tarlaları oluşurken, deltanın dış hudutlarında da tavuk çiftlikleri kurulmuş.

Biz proje alanını gezerken marul toplama işlemi yapılıyordu, sahada yüzlerce genç, sonradan öğrendik, üniversite öğrencileriymiş, top marulları tarladan koparıyorlar, dış yapraklarını soyuyorlar, yanlarındaki karton ambalaj kutularına yerleştiriyorlar, her kutu dolunca kapatılıyor, bantlanıyor, kamyonlara yükleniyordu.

Bu kamyonlar nereye gidiyor, diye sorduğumuzda, yakındaki bir hava alanından, başta Almanya olmak üzere, Avrupa’nın çeşitli kentlerinin hallerine… cevabını almıştık.
Biz de o yıllarda İznik-Yenişehir-İnegöl Ovalarının sulama projelerini uygulamaya koymuştuk ve bu örnek bazında, bu çok değerli ovalarımızda yetiştirilecek sebze ve meyvenin, günlük olarak, Yenişehir Havaalanı’ndan, ki o yıllarda havaalanı henüz sivil havacılığa açılmamıştı, Avrupa pazarlarına ulaştırılabileceği hayalini kurmuştuk.
Daha önce, tarımsal üretimin ve de tarımsal ticaretin, en az sanayi üretimi kadar verimli ve kâr getirebilir olduğunu, dünyadan örneklerle sizlere aktarmıştım.

Yukarda sıraladığım ovalarımız, tamamı sulanma tesislerine, çok değerli tarım topraklarına ve dört mevsim iklim koşullarına sahip ve bu koşullarda yıl boyu her türlü sebze ve meyvenin yetiştirilmesine hazırlar ve halen üzerlerinde bu üretimler de yapılıyor.
İşte bu bilgiler ışığında, tarım ve ihracat sektörümüzün önde gelen firmalarına, tarımsal ürün yetiştirme araştırması yapan kurumlara, ki hemen yanımızda Yalova Meyvecilik Araştırma Enstitüsü var, Türkiye Ziraat Odaları Birliği yetkililerine ve hükümetimizin ilgili kurumlarına sesleniyorum, gelin önce anılan pazarlarda öne çıkan sebze ve meyve türlerini araştırın, ki bunun güzel örneğini, Bursa Ovasındaki Ağaköy Kooperatifi uygulamıştır, Avrupa pazarlarının tuttuğu armut türünü belirlemiş, yetiştirmiş ve neredeyse tamamını ihraç ediyor, anılan ovalarımızda bu türlerin yetiştirilmesi ve ihracı çarkını döndürün.

İşte Yenişehir Havaalanı emrinizde, Avrupa pazarlarının istediği sebze ve meyveyi yetiştirin ve her sabah Avrupa kentleri hallerine ulaştırın.

Artık unumuz var, yağımız var, şekerimiz var, haydi gelin helvayı yapalım, hem de en kalitelisini…

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR