Romanya’nın Milli havayolu Tarom’un CEO’su Cătălin Prunariu, Avrupa Birliği’nin bir soruşturma başlatarak Tarom’a yapılacak 190 milyon Euro’luk devlet yardımını onaylamama riski bulunduğu haberlerini değerlendirdi.
Rumen medyasına konuşan Prunariu şunları kaydetti;
“Tarom, devlet yardımına başvuran ve bunun için Komisyon’un onay sürecinden geçen ilk şirket değil. Uygun dokümantasyon ve sağlam bir iş planı ile onay alamayacağımıza inanmak için hiçbir neden yoktur. Parayı aldığımızda ve plana devam ettiğimizde ek zaman ve gecikmeler alan uzun bir süreç olsa bile, sonucu uygulamamızı ve iş planımızı iyileştirmemize yardımcı olduğu için derinlemesine incelemeyi alkışlıyoruz.” .
Prunariu, “AB planı reddederse ne olur?” sorusuna ise şu yanıtı verdi;
Burada üç senaryo ile ilgileniyoruz: 1. Onay, talep edilen miktarın tamamı ile ilgilidir, bu nedenle plana sunulduğu gibi devam ediyoruz. 2. AB komisyonu, miktarın tamamını alamayacağımıza karar verir, bu nedenle iş planımızı komisyonun gereksinimlerini karşılayacak şekilde düzenleriz, ancak nihayetinde yeni tutarı alır ve yeni iş planına geçeriz. 3. AB Komisyonu planımızı reddeder ve devlet yardımını iptal etmeye karar verir; bu durumda yine de bize yardım edecek özel bir yatırımcı bulabiliriz. Bir de *İtalya‘nın seçtiği, Avrupa Komisyonu’nun yönergeleriyle uyumlu, ancak bu aynı zamanda yeniden markalaşmayı gerektirecek bir çözüm var.
*İtalya’da ne olmuştu?
1946 yılında kurulan Alitalia, 75 yıllık serüvenin ardından ekim ayında kapandı. Uzun yıllar boyunca finansal krizler yaşayan ve toplamda 13 milyar euro kamu kaynağını yutan şirketin yerine, hükümet gözetiminde ITA (Italia Trasporto Aereo) isimli yeni bir hava yolu şirketi kuruldu. ITA, Alitalia’nın logosunu ve renklerini kullanma hakkını da 290 milyon euro yerine 90 milyon euroya devraldı. Ancak bu renkleri ve logoyu kullanmıyor.
İtalya ile Avrupa Komisyonu arasında yapılan anlaşmaya göre, ITA ekonomik olarak bağımsız olacak; Alitalia’ya yapıldığı gibi yasalara aykırı devlet yardımı yapılmayacak.