Gümrük tarifeleri: Alman ve Fransız sanayisi AB’nin havacılık sektörüne yönelik tarifeleri konusunda birleşti.
Euronews’e konuşan Alman havacılık ve uzay endüstrisi, Atlantik ötesi üretim hatlarının karşılıklı bağımlılığını gerekçe göstererek, AB’nin yedek parça yerine tamamlanmış uçakları hedef alan misilleme önlemlerini destekleme konusunda Fransız meslektaşlarıyla aynı çizgide olduğunu belirtti.
Euronews’e konuşan Alman Havacılık ve Uzay Sanayi Birliği (BDLI), AB ile ABD arasında ticaret müzakerelerinin başlaması halinde AB’nin sadece tamamlanmış uçak ve helikopter ürünlerine misilleme gümrük vergisi uygulamasını ve parça tedarik pazarının zarar görmemesini istiyor. Grubun bu tutumu Fransız sektörünün duruşuyla örtüşüyor.
Euronews’e gönderdiği e-postada BDLI, “AB’nin yanıt vermesi gerekiyorsa, karşı tarifeler kesinlikle komple uçak ve helikopterler gibi tamamlanmış havacılık ve uzay nihai ürünlerine odaklanmalı ve yedek parçaları veya kritik ürünleri açıkça hariç tutmalıdır,” dedi. “Bu, Avrupa ve küresel üretim ağlarına istenmeyen zararların verilmesini önlemek için elzemdir.”
ABD uçakları, Avrupa Komisyonu’nun taslak listesinde yer alıyor. Devam eden müzakerelerin başarısız olması halinde vergilerle karşılaşabilecek 95 milyar euro değerinde ABD ürünü bulunuyor. Liste 10 Haziran’a kadar sektörün görüşüne açıktı ve şimdi AB üye ülkelerinin onayını bekliyor.
BDLI’nin tutumu, aynı zamanda Fransız havacılık ve uzay derneği GIFAS’ın da başkanlığını yürüten Airbus CEO’su Guillaume Faury’nin tutumunu yansıtıyor. Mayıs ayında Fransız medyasına konuşan Faury, tamamlanmış uçaklara yönelik gümrük vergilerini desteklemiş ancak küresel tedarik zincirinin bozulmasını önlemek için yedek parçaları etkileyen önlemlere karşı uyarıda bulunmuştu.
AB Ticaret Komiseri Maros Sefcovic de pazartesi günü G7 marjında ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ile bir araya geldi. Bir AB sözcüsü, ABD’li mevkidaşlarıyla perşembe ve cuma günleri Washington’da bir takip toplantısı yapılmasının planlandığını doğruladı.
ABD halihazırda AB’den ithal edilen çelik ve alüminyuma yüzde 50, otomobillere yüzde 25 ve diğer tüm AB ürünlerine yüzde 10 gümrük vergisi uyguluyor. Başkan Trump, 9 Temmuz’a kadar “adil” bir anlaşmaya varılmaması halinde tüm AB ithalatına uygulanan gümrük vergilerini yüzde 50’ye yükselteceği uyarısında bulundu.