Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Avrupa) ve Türk yetkililer, ülkenin ekonomisine ve küresel konumuna daha fazla katkıda bulunmak amacıyla hava bağlantısını sürdürülebilir şekilde geliştirmede karşılaşılan sorunları ele aldı.
ACI Avrupa Genel Direktörü Olivier Jankovec, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile yaptığı görüşmede, Türk havacılığının son yıllardaki gelişimine dikkat çekti.
Ulaşımın geleceği, net sıfır karbon hedefi ve sektörün sürdürülebilir büyümesi üzerine bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Ülkemizde toplam 50 havalimanımız, Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) sertifikasına sahip olup, bu alanda küresel ölçekte en fazla sertifikaya sahip ülke konumundayız.” dedi.
Türkiye’deki toplam hava bağlantısının rekor seviyelere ulaştığını, pandemi öncesi seviyelere (2019) kıyasla %24 oranında genişleyerek, halen toparlanması gereken Avrupa ortalamasını (-%14) çok aştığını vurguladı.
Jankovec, “Bu anlamda, İGA’nın İstanbul Havalimanı’nın performansı açıkça olağanüstü; Türkiye merkezi, doğrudan hava bağlantısı açısından 2019’da beşinci sıradan Avrupa’da 1 numaraya yükseldi.” dedi.
Hava bağlantısındaki her yüzde 10’luk artışın, kişi başına düşen GSYİH’de yüzde 0,5’lik bir artışa ve istihdamda da yüzde 1,6’lık bir artışa yol açtığını dikkate alarak, bu gelişmelerin Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladığını sözlerine ekledi.
Türk havalimanları ve sağladıkları bağlantı, ülkenin GSYİH’sına 47,2 milyar Avro katkıda bulunuyor ve yaklaşık 500.000 kişiye istihdam sağlıyor.
Ancak Jankovec, özellikle hayati önem taşıyan turizm sektörü söz konusu olduğunda, havacılığın Türkiye’deki ekonomik ve sosyal kalkınmanın kritik itici gücü olma rolünü korumak ve güçlendirmek için ele alınması gereken bir dizi konuyu da gündeme getirdi.
Jankovec şunları söyledi:
“Dünya çapındaki havalimanları, rota geliştirme ve bağlantı açısından potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak için havayolu portföylerini çeşitlendirmeye odaklanıyor. Ancak bu, tüm havayolları için trafik hakları söz konusu olduğunda, havalimanlarına ne ölçüde erişebileceklerini ve ağlarını planlayabileceklerini düzenleyen hükümetlerin daha liberal yaklaşımlarını gerektiriyor”
Öte yandan Jankovec, İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen ve DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak ile bir dizi görüşmelerde bulundu.