Pazar, Eylül 8, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Aksungur’a hızlı kardeş Göksungur geliyor

Habertürk yazarı Güntay Şimşek IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında görücüye çıkan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tasarımı ve üretimi insansız hava aracı Aksungur’a daha hızlı uçan bir kardeş geleceğini duyurdu.

Habertürk‘te yer alan Güntay Şimşek’in yazısının ilgili kısmı;

İlk defa medyada gündeme getirip, tanıtımını yaptığım TUSAŞ imzalı ANKA-2 insansız hava aracı (İHA) IDEF fuarında yeni ismi Aksungur ile ortaya çıktı. İlk uçuşunu yapmış, göreve hazır yeni platform olarak kendini gösteren Aksungur, bir tür doğan olan ve hızlı uçan avcı kuştan ismini alıyor. Otomatik iniş ve kalkış özelliği var, çift motorlu, yüksek faydalı yük taşıyabilen Aksungur (akdoğan), 40 bin feet yükseklikte, uzun süreli görevler yapacak. Orta irtifada, havada uzun süre kalarak, keşif, gözetleme, taarruz görevlerini yerine getirecek.

Aksungur aynı zamanda Prof. Dr. Mahmut Akşit liderliğinde TEI’nin geliştirdiği PD170 milli ve yerli motoruyla uçacak. Orta irtifada 750 kg faydalı yükle ve uydu kontrollü olarak görev yapacak.

Proje çalışmaları devam eden Aksungur’un kardeşi Göksungur ise daha hızlı uçmak üzere planlanıyor. Bu sebeple de ismi en hızlı uçan Göksungur’dan (gökdoğan) esinlenmiş. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil’den aldığım bilgilere göre Aksungur’un kanatlarını küçültülüp, hızı artırılarak, yeni model bir İHA ile havacılık sektörü tanıştırılacak. Neden Göksungur? Soruma Kotil’in cevabı şöyle oldu: ‘Bu yönde gelen talepler var. Hızlı ve kısa zamanda istenen yere intikal edecek İHA istekleri var.’

Göksungur hızlanınca havada kalış süresi azalacak, ama istenilen yere daha çabuk intikal edip, görevi gerçekleştirme imkanı sunacak. İHA’ların havada uzun kalabilmesi için yavaş uçması gerekiyor. Hız ile havada kalış süresi birbirine paralel gelişen bir durum. Bakalım Göksungur’dan sonra TUSAŞ jet motorlu muharip İHA için neler yapacak?

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR