Yerli tramvay ve metro üretiminde marka olan Bursa, yerli üretime ivme kazandıracak olan Aquila ile havacılıkta da iddialı adımlar atıyor.
Alman Uçak Fabrikası Aquila’yı satın alarak Türkleştiren Bursalı Gökçen Grubu’nun ‘A-211’ kuyruk numaralı ilk uçağının tanıtımı Bursa’da yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, her alanda örnek bir kent olan Bursa’nın sivil havacılıkta da öncü olmasını hedeflediklerini söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yenişehir Havalimanı’nda gerçekleştirilen toplantıda, Gökçen Grubu’na bağlı B Plas şirketinin üst yöneticisi Celal Gökçen ile birlikte Aquila’nın tanıtımını yaparak, Bursa’yı sivil havacılıkta da önemli bir merkez haline getirmek istediklerini söyledi. Başkan Altepe, yerli üretim odaklı çalışmalarla tramvay ve metro üretiminde marka olan Bursa’nın havacılık sektöründe de iddialı olduğunu söyledi. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde (BTM) ‘Uzay ve Havacılık’ bölümü kurulacağını ve Bilim Sanayi Bakanlığı TÜBİTAK ile BTSO’nun da bu yatırımı desteklediğini belirten Başkan Altepe, “Bursa’da havacılık sektörünün bir an önce başlaması yönünde adımlarımızı attık, fuarları dolaştık. Bir an önce bu sektöre girmemiz gerektiğini düşünüp harekete geçtik” dedi.
“Aquila, Artık Bursa Markası”
Bu sayede Alman uçak fabrikası Aquila’nın Bursalı Gökçen Grubu tarafından satın alınmasına öncülük ettiklerini de anlatan Başkan Altepe, “Aquila, artık bir Bursa markası. Mevcut çalışmaların geliştirilmesi adına adımlar atılıyor. Gökçen Grubu, Almanya’da 100’ü aşkın havacılık ve otomotivde uzman mühendisi bulunan Fi Mühendislik firmasını da bünyelerine kattı. Dünya firmalarına hizmet ediyorlar” şeklinde konuştu.
“Bursa’nın Eğitimde de Önemli Bir Merkez Olmasını Hedefliyoruz”
Aquila marka eğitim uçağının TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ’de uzmanlar tarafından incelendiğini ve TUSAŞ-TAI Genel Müdürü Dr. Temel Kotil’in beğenisini kazandığını hatırlatan Başkan Altepe, “Havacılık konusunda da adımlar seri şekilde atılıyor. Bu uçak Bursa’da üretilecek. Bursa, havacılık konusunda önemli bir merkez olacak, daha da gelişecek. Hedefimiz, Bursa’nın eğitim konusunda da önemli bir merkez olması. Yenişehir Havaalanı, Yunuseli Havaalanı ve bunların havacılık konusunda önemli bir merkez olması hedefleniyor. Dünyada buna çok büyük ihtiyaç var. Sivil havacılığın en önemli merkezlerinden biri Bursa olacak. Bizim hedefimiz, Bursa’da kısa zaman içinde 100 uçağa ulaşılması ve görüyoruz ki, bunu kısa zamanda gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
“Havacılık Teşvik Edilecek”
Başkan Altepe, havacılığın gelişmesi için Bursa’da iş adamlarının da teşvik edileceğini belirterek, “Bursa, Türkiye’de havacılığın önünü açan ve havacılığa ivme kazandıracak önemli bir merkez olacak. Bu konuda adım atan Celal Gökçen ve B Plas’a teşekkür ediyoruz. Kısa zamanda büyük mesafe alındı. Kendisini hem Almanya’ya hem Avrupa’ya hem de dünyaya kabul ettirmiş oldu. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devletimizin de desteğiyle bunlar olacak” şeklinde konuştu.
Başkan Altepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın da bu konuda Bursa’yı desteklediğini belirterek, “Bu desteklerle birlikte yolumuza yürüyeceğiz. Bursa bu konuda da öncü ve örnek olacak. Bursa’mıza, ülkemize ve Gökçen Ailesi’ne hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Gökçen Grubu Üst Yöneticisi Celal Gökçen de Aquila’nın satın alınmasıyla birlikte yapılan çalışmaları ve 2 kişilik eğitim uçağının teknik özelliklerini anlatan bir sunum yaptı. Kendi klasmanında dünyanın en hafif en ekonomik uçağı olma yolunda ilerleyen Aquila’nın dünyanın farklı ülkelerinde eğitim uçuşları için kullanıldığını belirten Gökçen, daha çok eğitimde kullanılan bu uçakların yaygınlaştırılması konusunda çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Konuşmaların ardından Başkan Altepe, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, B Plas Üst Düzey Yöneticisi Celal Gökçen ve BTSO üyeleri ile birlikte Aquila eğitim uçağını yakından inceledi.