Pazar, Ekim 6, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Artan farkındalık seviyemizle seyahat alışkanlıklarımız nasıl değişiyor?

11 yıl THY Basın Müşaviri olarak görev yapan, “Yüksek İrtifa” kitabının yazarı Ali Genç havacılık ve turizm sektörünün geleceğini değerlendirdi.

Tüm dünya küresel bir salgınla mücadele ediyor. Çin’de başlayan ve hızla yayılarak tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) en başından bu yana alınan önlemlerle gecikmeli olsa da ülkemizde de etkisini göstermeye başladı.

Çok hızlı yayılım gösteren ve ölüme neden olan bu salgın gösteriyor ki hepimizin hayatında önemli değişikliklere yol açacak. Her şeyden önce alışkanlıklarımızı değiştirmeye başlayacağız, buna mecbur kalacağız. Çünkü ilk kez bir virüse bağlı hastalık bu denli yaygınlaştı ve hemen hemen etkilenmeyen coğrafya kalmadı. Bunu elbette atlatacağız ama yeni bir tür virüs salgınının her an geleceğini akılda tutarak alışkanlıklarımızı değiştirmek durumundayız.

Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarıları, alınan tedbirler, konulan yasaklar hepsi çok önemli ama en önemlisi alacağımız kişisel tedbirler. Sosyal mesafe, gerektiği zaman tecrit ve hijyen tek önceliğimiz olacak. Çünkü her şeyden önemli olan yaşamımızı sağlıklı sürdürebilmek.

Küresel salgın en çok havacılık sektörünü etkiledi ve darbe vurdu. Salgının yayılmasını engellemek için tüm sınırlarını kapatan ülkeler olduğu gibi kısmi uçuş yasağı getiren ülkeler de oldu. Türkiye şu ana kadar 70’den fazla ülke ile uçuşlarını karşılıklı olarak durdurdu.

Uçuşlar durmasa bile kişiler seyahat etmediği için birçok uçuş çok az sayıda yolcuyla gerçekleştiriliyor. Tel Aviv – Barcelona uçuşu yapan Norwegian Air’e ait uçakta bulunan tek yolcunun sosyal medya paylaşımı en dikkat çekici görüntüydü havayolu şirketlerinin durumunu ortaya koyan.

Zorunlu olmadıkça kimse seyahat etmiyor. Seyahat etmek zorunda olanların ise aşırı dikkatli olduğunu söylemek mümkün. Havayoluyla yolculuk etmek isteyenlerin diğer ulaşım araçlarına göre biraz daha hijyen açısından dikkatli olması gerekiyor. Her ne kadar uçak içindeki hasta kişilerden virüs bulaşma riski, diğer kapalı alanların çoğuna göre daha düşük olsa da havalimanlarındaki kalabalık, güvenlik kontrolleri riski artıran unsur olarak karşımız çıkıyor.

Havayolu ulaşımı kaçınılmaz bir ihtiyaç. Koronavirüs salgınının hızının düşmesi önümüzdeki dönemde yeniden zirve yapmayacağı anlamına gelmiyor. Çin’de uygulanan sıkı karantina nedeniyle salgın durduruldu ancak yurtdışından gelenler nedeniyle yeni vakalar görülmeye başlandı. Bu nedenle bugün seyahat etmek zorunda kalanların dikkat etmesi gereken noktalar, olası yeni salgınlar nedeniyle artık uçakla seyahatlerimizin vazgeçilmez alışkanlıkları olmak zorunda.

İşte bu nedenle sizlere havayoluyla seyahat ederken dikkat etmeniz gerekenlerle ilgili önerilerimi paylaşacağım. Uçakla seyahat için yaptığım önerileri diğer tüm ulaşım araçlarında da seyahat ederken göz önünde bulundurmakta fayda var.

Uçakla yolculuk yaparken…

1-Uçuş öncesi, sırası ve sonrasında kullanmak üzere uçaktaki sıvı yasaklarını da dikkate alarak 100ml’den büyük olmayacak dezenfektanı yanınızda bulundurun.

2-Seyahate az sayıda valizle münkünse tek valizle çıkın. Ne kadar az temas noktası olursa o kadar virüsün bulaşma olasılığı düşecektir.

3-Kitap, dergi, mobil cihazlarınızı yanınıza alın. Türk Hava Yolları bir süredir uçakta dergi ve gazete dağıtımı yapmıyor ve uçak içi dergisi Skylife’ın yüklemesini durdurdu. Kabin içi eğlence uygulamaları ve wifi aracılığıyla yurtiçi uçuşları da dahil, dünyada 7 binden fazla gazete ve dergiyi içerisinde barındıran Press Reader uygulamasını yolcularına sunuyor. Kişisel cihazlarınızdan bunlara ulaşabilirsiniz.

4-Uçuş sırasında giyeceğiniz kıyafetleri güvenlik aramasından en az temasla geçeceğiniz şekilde seçin. Metal aksesuarlar, kemer kullanmayın.

5-Uçuşunuz için check-in işleminizi mobil uygulamalar aracılığıyla yaparak, mobil biniş kartınızı alın. Bagaj işlemlerinizi de havalimanındaki kiosklardan gerçekleştirin. Dijital ekrana dokunduktan sonra ellerinizi temizlemeyi unutmayın.

6-Havalimanları, güvenlik noktaları, bankolar, koltuklar özellikle salgın hastalıkların olduğu dönemlerde sürekli dezenfekte ediliyor. Ancak unutulmaması gereken, bu işlemlerden sonra da hastalık taşıyan kişilerin bu alanlardan geçebileceğini düşünerek mümkün olduğu kadar az temasa özen gösterilmeli. Herhangi bir temas sonrası mutlaka el temizliği yapılmalıdır.

7-Elektronik biniş kartı ve bagaj işlemleri yapıldıktan sonra pasaport kontrolünün varsa elektronik geçiş noktalarından yapılması tercih edilmelidir. Polis kontuarına göre daha az temas sağlayacaktır.

8-Pasaport ve uçağa biniş sırasında kalabalık anlara gelmeyecek şekilde işleminizi yaptırmak için gözlem yaparak daha az kişinin bulunduğu zamanlar tercih edilmelidir. Mümkünse geçişler sırasında sırada bulunanlarla aranıza mesafe koyarak bekleyin.

9-Uçakta koltuk seçimi yaparken mümkün olduğu kadar cam kenarlarını, ön ve arka kapıya yakın koltukları seçmekte yarar var. Uçakta hastalık taşıyan kişilerle, kabin ekipleriyle ve tuvaletleri kullanmak için uçak içinde hareket eden yolcularla teması azaltacaktır.

10-Hastalık virüsü taşıyan yolcunun yakınında olmadıkça korkacak bir durum yok demektir. Uçakta hastane müdahale odalarında kullanılan Hepa Filtreler kullanılmaktadır. Bu filtreler uçak içindeki havada bulunan mikropların yüzde 99,97’sinin temizlenmesinde etkilidir. (Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği’nin paylaşımı) Uçakta hastalık taşıyan bir yolcu tespit edildiğinde sağlık birimleri sadece yolcunun iki önü, iki arkası ve yanındaki koltuklarda oturan kişileri takibe almaktadır.

11-Seyahatiniz sırasında mümkün olduğunca tuvaletleri kullanmamaya özen gösteriniz.

12-Uçakta oturduğunuz koltuklardaki kol dayama yerlerini, emniyet kemerinin elle tutulan bölgelerini ve elle dokunabileceğiniz yerleri yanınızda bulundurduğunuz dezenfektanla silin. Uçak içi eğlence sistemlerini kullanacaksanız ekran ve kumandaları da dezenfektanla temizlemeyi unutmayın.

13-Özellikle kısa uçuşlarda yiyecek ve içecek servisinden uzak durun. Mümkünse uçuş öncesi suyunuzu yanınıza alın ve onu kullanın.

Bu önerilere başkaca ilaveler yapmak mümkündür. Temel önceliğimiz, hem kendi sağlığımız hem de karşılaştığımız diğer kişilerin sağlığı için hijyen kurallarını akıldan çıkarmamak olmalıdır.

BONEMAGAZİN

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR