Avrupa Komisyonu, Romanya’nın Tarom’u destekleyen tedbirlerin zor durumdaki firmalara yönelik AB devlet yardımı kurallarına uygun olup olmadığını belirlemek için kapsamlı bir soruşturma başlattı.
Devlete ait hava yolu şirketi Tarom, yıllardır mali sıkıntılar içinde. Romanya, Komisyonun AB devlet yardımı kuralları kapsamında Şubat 2020’de inceleyip onaylamasının ardından Tarom’a yaklaşık 36,7 milyon avroluk geçici bir kurtarma kredisi verdi. 28 Mayıs 2021’de Romanya, Tarom için yeniden yapılanma planını Komisyon’a bildirdi.
Tarom’un yeniden yapılanma planı, operasyonları düzene sokmak, eskiyen uçak filosunu yenilemek ve maliyetleri azaltmak için bir dizi önlem içeriyor. Romanya, yeniden yapılanmayı yaklaşık 190 milyon avroluk kamu fonlarıyla desteklemeyi planlıyor.
AB devlet yardımı kurallarına, özellikle de kurtarma ve yeniden yapılandırma yardımına ilişkin Komisyon yönergelerine göre, “üye devletler zor durumdaki şirketleri çok özel koşullar altında destekleyebilir. Onlara altı aya kadar bir süre için kurtarma yardımı verilebilir. Bu süre içinde, üye devletler ya bu yardımı geri ödemeli ya da devlet yardımı değerlendirmesi için bir yeniden yapılandırma planını Komisyon’a bildirilmesi” gerekiyor.
Yeniden yapılandırma yardımı, şirketin daha fazla devlet desteği olmaksızın yeniden ayakta kalmasını ve yeniden yapılandırma maliyetlerine makul bir katkı yapmasını sağlaması durumunda onaylanacak. Ayrıca, yardımın neden olduğu herhangi bir rekabet bozulmasını engellemek telafi edici önlemlerin (özellikle yapısal) alınması gerekiyor.
Bu aşamada, Komisyonun yeniden yapılandırma planı ve yardımı kılavuzunda belirtilen koşulları karşılayıp karşılamadığı konusunda şüpheleri var. Komisyon bu nedenle ayrıntılı araştırma yapma kararı aldı.