Avustralya’nın Yeni Güney Galler sahillerinde denenmekte olan insansız hava aracına Cankurtaran kerata adı verildi.
Bir döner kanat İHA sistemi olan Cankurtaran Kerata acil durumları havadan çektiği resimler ve konum bildirimiyle kurtarma ekiplerine aktarıyor. Aracın altı ay içinde aktif olarak kullanılmaya başlanması planlanıyor.
2015 yılında 14 köpek balığı saldırısı sonucu 8 kişi yaralandığı bölgede, köpek balığı saldırıları sonucunda ise bir kişi de öldü. Cankurtaran kerata Avustralya devletinin köpek balığı saldırılarıyla mücadele stratejisinin bir parçası olarak kullanılacak. Köpek balığı saldırıları ile mücadele için 16 milyon Dolar’dan fazla bir yatırımla gelecek beş yıl içinde yenilikçi projeleri desteklenecek.
Yeni Güney Galler Cankurtaran Sörfçüler Başkanı Tony Haven: “Eğer onaylanırsa köpek balığı saldırılarını durdurmada bize çok yardımı olur. Ayrıca paniklemiş yüzücüler ve botlarıyla kaybolan denizciler için de bir çok potansiyel var.”
25 kg ağırlığındaki insansız hava aracını bir pilot ve kamera operatörü tarafından kontrol ediliyor. Aracın üzerindeki kamera köpek balıklarını çıplak gözle görülenden daha iyi tespit edebiliyor.
Kerata ayrıca boğulma tehlikesi geçirenlere kurtarma ekibi gelene kadar motorlu can kurtarma kapsülü atarak yardım edebilir.
Eddie Bennet, Cankurtaran kerata CEO’su: “Otomatik olarak açılan ve üzerine iki üç kişinin tutunabileceği dayanıklı bir şişme bot atılıyor. Üzerinde elektromanyetik köpek balığı caydırıcı aygıtı da var. Yüksek yoğunluklu aydınlatma ve tehlike işareti de. Yani kurtarma ekibi gelip sizi kurtarana kadar açık denizde gerekecek tüm acil yardım ekipmanları üzerinde mevcut. Harika bir araç geliştirdiğimize eminim. Çünkü bizde teknoloji, kalifiye insanlar ve destek mevcut.”
Cankurtaran keratalar Avustralya plajlarında şimdiden devriye gezmeye başladı. Aracın havadan can simidi atması konusunda Avustralya Sivil Havacılık Müdürlüğü’nden onay alması gerekiyor. Aracı geliştiren ekip bu konuda yeşil ışık yakılması için bir regülatör üzerinde çalıştıklarını belirtti.
İnsansız hava araçları sadece sahillerde değil, bozkır ve karlı dağlarda de arama ve kurtarma görevlerinde kullanılması planlanıyor.