Salı, Temmuz 8, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Ay’a yeniden dönüş!

Sadece insanın Ay’a dönüşünü değil, aynı zamanda uzun vadeli varlığını da öngören ISAE-SUPAERO araştırmacıları, Ay’daki yaşam sistemlerinin organizasyonu, mevcut kaynakların yerinde optimizasyonu ve bu görevlerin yarattığı kirlilik üzerine çalışmalar yürütüyor.

Mars’ın fethi medyada hoş karşılanabilir ama Ay’a dönüş en önemli öncelik olmalı. Elon Musk’un Mars tutkusu bile Ay’ı içeriyor. Ve haklı olarak, ikincisi yalnızca üç günlük bir uçuş uzakta. Fransa ve Avrupa’daki bazı kişiler dışında herkes bunu anladı. Eski Kıta’da eski kavramlar bazen zor ölür. Kasım 2024’te yapılması planlanan NASA’nın bir sonraki Artemis II ay görevi, insanlı görevlerin Ay’a geri dönüşünü işaret edecek. Araştırmacıları hâlihazırda birkaç proje üzerinde çalışan ISAE-SUPAERO, bu durumun “yeni zorlukları dikkate alarak uzay görevlerini yeniden düşünmeye yol açtığını: yerleşik uzay üslerinin güvenilirliği, mürettebatın uzun vadede varlığı, uzay sistemlerinin birlikte yaşaması veya bu görevlerin yarattığı kirlilik” vurguluyor.

Gelecekteki Ay yaşam alanları için göktaşı mikro etkilerinin tehlikesini değerlendirilmeli. Sismoloji araştırmaları, ay toprağının titreşimlerini ve aynı zamanda Ay yüzeyinin altındaki ilk metreleri incelemeyi amaçlayan aletlerin geliştirilmesi kapsamında yürütülüyor.

Bir araştırma grubu toplanan verileri kullanarak depremleri ve göktaşı etkilerini tespit etmekten sorumlu olacak ve aynı zamanda bu verilerden Ay’ın iç kısmının görüntülenmesini gerçekleştirecek olan “Ay Deprem Servisi”nde de yer alıyor.  Sismologlar, bu tür araçların gelecekteki ay astronotları tarafından kurulabilmesini sağlamak için çalışıyorlar, aynı zamanda yüzeye yakın bir araştırma aracının (LASSIE – LunAr SiSmIc Experiment) yakın zamanda önceden seçildiği gelecekteki ESA robotik misyonları tarafından da kurulabilmesini sağlamak için çalışıyorlar.

Ay’da kalıcı bir varlığa hazırlanıyoruz

“Bir gün Ay’da kalıcı bir varlığa izin vermek için” araştırmalar da yürütülüyor.  Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve TRAD Tests & Radiations tarafından finanse edilen ve INSERM ile işbirliği içinde olan Yulia Akisheva, Yves Gourinat tarafından yönetilen tezinin bir parçası olarak, astronotları kozmik tehlikelerden korumak için ay topraklarında mevcut olan malzemelerin kapasitesi üzerinde çalışıyor. Radyasyona karşı koruma sağlayabilen kokpit kaplamalarının yapımında özellikle Regolith tercih edilen bir kaynak olarak belirlenmiştir. Özellikle hidrojen açısından zengin diğer malzeme, metal veya sıvı türleri de incelenmektedir. Bu araştırma çalışması, farklı simülasyonlar yoluyla, radyoaktif parçacıkların nasıl biriktiğini anlamak ve üzerinde çalışılan malzemelerin koruma açısından etkinliğini ölçmek amacıyla vücut tarafından alınan dozları değerlendirmek. Bu araştırmadan elde edilen prototipleri gerçek koşullara mümkün olduğunca yakın bir şekilde test etmek için 2024’ün başlarında bir parçacık hızlandırıcı simülasyonu gerçekleştirilecek.

“Uzay Garajı”

“Önerilenler arasında ilk seçenek, Ay yüzeyinde bu enkazın çarpmasının mümkün olabileceği alanları belirlemekten oluşuyor. Diğer bir konsept ise bu enkazın yere inmesini sağlamak için Dünya atmosferine geri getirilmesinden oluşacak. Yörüngelerini kontrol ederek veya onları yok ederek. O zaman zorluk, en az maliyetli yeniden entegrasyon yörüngelerini belirlemektir. Bu anlamda, CNES için enkazın yörüngesini Dünya veya uzaydaki gözlemlerden belirlemeye yönelik yürütülen bir çalışma öneride bulunmayı mümkün kıldı.

“Üçüncü alternatif, ISAE-SUPAERO araştırma ekibinin Uzay’ı arındırmak için geliştirdiği ‘Uzay Garajı’ konseptine benziyor. Garaj, yaşlanan bu uyduların mezarlığa transferini geciktirmek için bakımını ve geri dönüşümünü sağlamayı amaçlıyor. yörüngeye veya yeni nesnelerin fırlatılması. Bu konsept, döngüsel ekonominin bir parçası olacak ve bunların ömrünü uzatmayı hedefliyor. Gerçek bir Uzay geri dönüşüm fabrikası olan bu konsept, halihazırda yörüngede olan uyduların yeni bileşenlerle desteklenmesini özellikle mümkün kılacak.

“Bu araştırma çalışması, ISAE-SUPAERO, Airbus ve Ariane Group’un girişimiyle 2017 yılında oluşturulan Gelişmiş Uzay Kavramları başkanlığının bir parçası. Amaç, araştırma ve geliştirme sayesinde gelecekteki uzay kavramlarının sistem ve mimari açıdan incelenmesini geliştirmektir. Uzay İleri Kavramlar laboratuvarı (SACLab) kapsamında öğretim projeleri 2022 yılında 5 yıllık bir süre için yenilenen kürsü, aynı zamanda Ay yüzeyinde yaşanabilir bir uzay üssünün eko-tasarımına odaklanan bir başka tez çalışmasır. Özellikle sürdürülebilir kaynakların kullanımı yoluyla çevresel açıdan hafif bir etkiye sahip olacak.

https://air-cosmos.com/article/retour-sur-la-lune-les-chercheurs-de-l-isae-supaero-y-travaillent-aussi-67026

ÇOK OKUNANLAR