Cumartesi, Aralık 7, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Bakan Arslan’dan “Defolu Havalimanı” Açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sözcü gazetesinde Ali Ekber Ertürk imzasıyla çıkan “Defolu Havalimanları” başlığıyla yayınlanan Gaziantep, Sivas ve Hatay havalimanlarında ki bazı ciddi eksikliklerin konu alındığı habere dair bir açıklama yaptı.

Bakan Arslan “Haber, sanki idare bir şeyi saklamış ve bunu Sayıştay tespit etmiş, gazete de onu yakalamış da manşete taşımış gibi gösterilmeye çalışılıyor’ diyen Bakanımız Arslan, şöyle devam etti: ‘İlk olarak 2007’de Gaziantep’te bir pist yapılıyor. Sonra arkadaşlar pistin tekniğine uygun yapılmadığını tespit ediyor ve firmaya gereğinin yapılması talimatını veriyor. Yine bakanlığımıza bağlı Devlet Hava Meydanlar İşletmesi ile Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler de gidip yerinde tespit ediyor ve firmaya bu pisti yeni baştan yapılmasını söylüyor ve yeni baştan yaptırıyor. Yükleniciyi de mahkemeye veriyor, hem masrafı yükleniciden istiyor hem de yükleniciyi idarenin o günden itibaren yapacağı bütün ihalelerden yasaklıyor ve mahkeme süreci devam ediyor.”

Sayıştaş Mektubu

Hatay ve Sivas havalimanlarında da aynı durumların yaşandığını anlatan Bakanımız Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sayıştay, ‘idare böyle bir tespit yapmıştır, bunun gereğini yapmıştır. Dönüp yükleniciyi mahkemeye vermiştir. Mahkeme süreçlerinin takip edilmesi gerekir’ diyor. Zaten takip ediliyor. Sayıştay’ın da bunu tabii ki de denetime giren kurum olarak tespitini yapması lazım. Hatta burada Sayıştay’ın, gereği yapıldığı için idareye teşekkürü de var. Daha önce gereği yapılan bir durumu, bugün ortaya çıkmış bir şey olarak göstererek, sanki idare bir şeyi saklamış, Sayıştay da ortaya çıkarmış gibi manşete taşımak, bu sektördeki büyümeye de AKP iktidarı olarak yaptıklarımıza da haksızlık.’ Bakanımız Arslan, ülke genelinde 6100 kilometrelik bölünmüş yolu, bugün 25 bin kilometrenin üzerine, 26 havalimanını 55 havalimanına, 35 milyon yolcu sayısını 180 milyona çıkardıklarına dikkati çekerek, bu sektörlerden kaynaklı hem insanların hayatının kolaylaştırıldığını hem de ülkeye katma değer oluşturulduğunu bildirdi. Ülkenin yeni yatırımlarını yaptıkları gibi sosyal sorumluluk çerçevesinde de yine vatandaşlara hizmet ettiklerini belirten Arslan, ‘Kaldı ki, 15 yıldır iş yapıyorsunuz. Elbette ki yollar yıpranacak, havalimanı çatısında akma olabilecek. Ancak önemli olan bunun tespitini yapıp tamirat, bakım ve yenilemesini yapmış olmak” diye konuştu.

Haberde Ne Deniyordu?

Ertürk’ün sayıştay raporlarına dayandırdığı haberde yer alan haber ise şöyle;

Sayıştay, milyonlar harcanarak yapılan bazı havalimanlarında yaşanan tehlike ve inşaat kusurlarını ortaya çıkardı. 26.5 milyon lira harcanarak 2007’de hizmete giren Gaziantep Havalimanı’nın bir pistinin hatalı olduğu, bu nedenle alana inen askeri ve sivil uçakların risk altında olduğu açıklandı. Alana inen askeri bir uçağın motoruna bozulan pistin beton parçaları kaçtı. Sayıştay’ın raporunda şu tespitler yapıldı:

DAVA TAKİP EDİLSİN
2007 yılında kesin kabulü yapılan Gaziantep Havalimanı 28/10 no’lu pistinin işletmeye alınmasından kısa bir süre sonra, güvenlik riski oluşturacak şekilde deformasyona uğraması ve zaman içinde yapılan tüm onarımlara rağmen hatalı ve eksik imalattan kaynaklanan sorunlar kalıcı olarak giderilemedi.

Bu nedenle pist iyileştirme projesi yaptırılarak 2013 yılında 22.5 milyon TL bedel üzerinden yeniden ihaleye çıkılmak zorunda kalındı. Ancak sözleşme bedeli ve yasal iş artışı dahilinde söz konusu işin de tamamlanamaması nedeniyle ikmal ihalesine çıkılması ve bu kez 29.4 milyon TL bedel üzerinden yeni bir sözleşme imzalanması suretiyle ortaya çıkan ve 2014 yılında DHMİ Teftiş Kurulu tarafından 30.9 milyon TL olarak tespit edilen kurum zararının tazmini için yüklenici firma aleyhine açılan davanın titizlikle takip edilmesi önerilir.”

ASKERDEN UYARI GELDİ
Pistteki deformasyonun kaza ve kırıma sebebiyet vermek suretiyle can ve mal emniyetini tehlikeye atacak boyutlara ulaştığı hususu, Gaziantep Havalimanı’na iniş ve kalkış yapan uçakların pilotları tarafından da beyan edilmeye başlandığı ifade edilen raporda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait uçağın tehlike yaşadığı belirtildi.

Raporda, “Havalimanına iniş yapan bir uçağın, Ana Jet Üssüne dönüşünü müteakip yapılan kontrollerinde motoruna yabancı madde girdiğinin tespit edildiği, bunun üzerine motorun sökülerek bakıma alındığı, uçak motorundaki hasarın ana sebebinin pistteki bozuk yüzeyler olduğunun anlaşıldığı, pist üzerinden kalkan 6-7 cm’ye ulaşan beton parçalarının askeri ve sivil trafik açısından çok büyük risk teşkil ettiği, böylelikle can ve mal kaybına neden olunabileceği, hususlarına yer verilmiştir” denildi.

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR