Ayancık radarı Türkiye’nin en kuzeyindeki noktada yer alırdı. Bu yüzden de çağrı adı Poyraz idi. Ayancık radarına en yakın radarlar, batıya doğru Bartın radarı. Doğuda ise Perşembe radarıdır. İç kesimde ise Merzifon radarı yer alır. Bu radarlar birbirlerini destekler konumda konuşlandırılmıştır. Yani bir radar uçağı görmez ise diğer radar onun boşluğunu doldurabilirdi. Teknik olarak kısaca böyledir. Türkiye’deki bütün radarlar birbirleri ile irtibat halindedir. Özellikle de komşu radarlar birbirleri ile bilgi alışverişinde bulunurlar.
1981 yılındaki bir yaz nöbetinde Bartın radarındaki nöbetçiler Karadeniz üzerinde iki adet uçan cisim olup olmadığını sordular. Verdikleri koordinatları taramama rağmen söz konusu bölgede herhangi bir cisim tespit edemedim. Çok geçmeden söylenen yöne yakın bölgede ben de iki cisim tespit ettim. Bartın radar ile tekrar konuştuğumuzda aynı konumlarda olmadığını fark ettik. Onlar farklı yerde, ben ise farklı yerde cisimleri görmüştüm. Her iki radar da havada asılı gibi duran ve zaman zaman yer değiştiren cisimleri tespit etmiş oldu. Ben çıplak gözle de o yönü incelemek için dışarı çıktım. Hava oldukça açıktı. Yön olarak farklılık olsa da radarda iki adet olarak gördüğümüz cisimlerin üçe çıktığını gözlemledim. Tekrar operasyon odasına döndüm ve irtifa radarını küçük açılar ile yönlendirerek bölgeyi taradım. Yüksek irtifalarda üç adet Tanımlanamayan uçan cisimler (UFO) tespiti yapmıştık. Bartın radarı ile tekrar görüştük ve bunu bir üst makama rapor etmeye karar verdik. Tek başımıza yapsaydık bizle alay ederler endişesi taşıyorduk. Ben tekrar dışarı çıktım. Bilinmeyen cisimleri gözle izledim. Daha sonra üç cisim kayan yıldızlar gibi Rusya yönünde hareketlendiler ve gözden kayboldular.
Mustafa KILIÇ
Havacılık Tarihi Araştırmacısı-Yazar
sontayyareci @gmail.com
Editörün notu; Yazarımız “Ayancık Hava Radar Mevzi Komutanlığı Tarihçesi” konulu yazısı için: TIKLAYINIZ
Videonun 13; 55 dakikasında UFO ile ilgili anımı anlatıyorum.
Vecdi Beşikci
Sevgili Mustafa nöbette birlikteydik güzel bir yaz gecesiydi arama radarında göremediğimiz ufoyu irtifa radarında tarayarak hedefi görmüş ve hemen operasyon binasının arkasında arama radarına giden yolu çıkarak irtifa radarında hedefi bulduğumuz açıya bakarak ışık hüzmesi gibi görünen cismi izlemiştik tamda Karadeniz üzerinde Sinop tarafındaydı bir süre seyrettik ve aniden hızlı bir şekilde kaybolmuştu o anı hiç unutamam.
Işıkları 2 tane görmüştük. Üzerindeki siyah şekli nasıl oluştu.
Fotoğraf temsili görseldir…
Turan Gökmenoğlu
Mustafa bey merhaba. Bu ilginç anıyı paylaştığınız için teşekkür ederim. 1975 yılı temmuz ayında, gece 11 sularında benim de böyle bir karşılaşmam var Ayancık’ta UFO ile. 50 metre mesafeden ve yerden bir-iki metre yükseklikte. İleri tarihlerde detayını paylaşırım. Selam ve sevgiler…