Cuma, Ekim 11, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

“Hindistan’da İkinci Çelebi’yi kurduk”

Canan Çelebioğlu, iki kıta, beş ülke ve 41 havalimanında 13 binden fazla çalışanı ile hizmet veren, 2018’de 60’ıncı yılını kutlayan Çelebi Havacılık Holding’in kurucularından. Hava servisi olarak Budapeşte’de pazar lideri ve Hindistan’da toplam yedi istasyonda hizmet veren başarılı Türk yatırımcısı,  gelecek dönem hedeflerini dünyanın altıncı büyük ekonomisi Hindistan üzerine kurgulamış.

Çelebi Hava Servisi 1958 yılında faaliyete geçti ve temelleri atılan Çelebi Grubu, hızlı ve güçlü bir biçimde büyüdü. Türkiye’nin ilk özel şirketlerinden biri oldu. 1995 yılında holdingleşti ve Çelebi Holding A.Ş. kuruldu. Çelebi Holding’in  değişim ve gelişim gösteren iş dünyasındaki etkin yüzü ve rol modeli Çelebi Holding Havacılık Yönetim Kurulu Üyesi Canan Çelebioğlu oldu. İş hayatına çok küçük yaşlarda atıldı. Babası Ali Cavit Çelebioğlu 1982 yılında vefat ettiğinde 16 yaşında olan Canan Çelebioğlu, kendisini babasının kurduğu ve uçaklara yer hizmeti veren Çelebi Hava Servisi’nin merkezinde buldu. Ağabeyi Can Çelebioğlu ile birlikte işlere sarıldı. Havacılık sektörü yetkililerinden yükselen ‘Şirketi kapatın’ sözlerine ise kulak tıkadı. Zorlu yollardan geçerek büyüttükleri şirketleri Çelebi Havacılık Holding, bugün sadece ulusal pazarda değil, uluslararası arenada da faaliyet gösteren başarılı bir şirket oldu. Kargo, antrepo, yer ve yolcu hizmetleri alanlarında hizmet veriliyor.

İşin bu noktaya nasıl geldiğini şu cümlelerle özetliyor:

“Babam, 1958 yılında bu şirketi kurma kararı alıyor. Kendisi hava kuvvetlerinde pilotken, zaman içinde bu mesleğe çok devam etmek istemiyor. Bir süre sonra ayrılıyor ve havalimanları yer hizmetlerindeki eksikleri bildiğinden bu açığı kapatmak için harekete geçiyor. Bir demirci ustasına uçak merdiveni yaptırıyor ve yanına aldığı beş işçiyle işe başlıyor. Yer hizmetleri kavramının olmadığı bir dönemden söz ediyorum.”

Çelebioğlu, dört yaşındayken babasıyla işe gelip giderken işleri de öğrenir. 13 yaşında uçakları temizler, bagaj taşımayla ilgilenir. Çocuk yaşta olmasına rağmen en kısa zamanda en en çabuk nasıl uçağı temizlerim diye düşünür. Bunu başardığında ödülü çikolata olur. Muhasebe yardımcısı, apron görevlisi ve temizlik sorumlusu olarak çalışır. Babası 1982 yılında vefat ettiğinde, annesi ve abisiyle ortak bir karar alırlar. Babalarının kendilerine bıraktığı parayı iş için kullanmaya karar verirler. Büyük bir risk ve büyük bir karar alınmış olur. Çelebioğlu bundan sonraki aşamayı ve gelişmeleri tam bir girişimcilik ve istikrarlı duruşla açıklıyor. En zor zamanlarda Lufthansa ile çalışmaya başlamaları şirket adına çok önemli bir adım olur.

Yer hizmetlerinde büyüme ancak 90’lı yılların başında sağlanır. Yurt dışındaki ilk yatırım ise Budapeşte’de olur. Ardından Hindistan ve Viyana gelir. Macaristan’ın  başkenti Budapeşte havalimanı yer hizmetleri ile beraber işlettiği toplam 26 istasyonu bulunan Çelebi Hava Servisi, hızlı büyüyen Hindistan pazarında oldukça etkin.

Çelebioğlu Hindistan konusunda çok tutkulu. Yeni Delhi’de bir sahne..Hindistan’ın son dönemdeki popüler grubu “Nooran Sisters”, fonda ise Çelebi Holding’in amblemi. Kalabalık bir topluluk ITC Maurya Hotel’in bahçesinde bir Türk şirketinin bu ülkede kalıcı varlığını ve başarısını kutlamak için bir araya gelmiş. Evet, yükselen Hindistan’da tam 10 yılı geride bırakıp gelecek 10 yıllara odaklanmak önemli bir başarı. Çelebi Holding, Mumbai’de 10 yıl önce başladığı havalimanlarındaki yer hizmetlerini, bugün Yeni Delhi, Kochin, Ahmedabad ve Kannur olmak üzere beş merkeze çıkarmış durumda. Hindistan makamları nazarında oldukça itibarlı olan, havacılıkla ilgili düzenlemelerde fikri sorulan Çelebi, bu ülkede, beş  havalimanında yaklaşık 7 bin 500 personelle yer hizmetleri vermenin yanı sıra en büyük iki kargo merkezi (HUB); Yeni Delhi Indira Gandhi Uluslararası Havalimanı’nda kargo terminali ve Mumbai Chhatrapati Shivaji Uluslararası Havalimanı’nda ise antrepo işletmeciliği yapıyor.

Hindistan gibi devasa ve zor bir coğrafyada kalıcı olabilmek ve başarılı işlere imza atabilmek için ülke insanını anlamak ve sabırlı olmanın birinci şart olduğunu söylüyor. Hindistan’da 10. yılını kutlayan Çelebi, artık geçmiş yıllara göre yabancı yatırımcı için çok daha geniş imkân ve fırsatlar sunan bu ülkede kalıcı olmak istiyor. Hindistan’da son 5-6 yılda 165 milyon dolar yatırım yapan Çelebi, 10 yıl önce bu ülkeye yerli bir ortakla gelmenin zorunlu olduğu zor dönemlerde başarılı olmuş. Yeni dönemde yerli ortak şartı kalkınca daha fazla büyümeye odaklanmış durumda.

Çelebioğlu, “Hindistan’ın zor bir ülke olduğu, sadece tekstil, IT (bilişim) sektörünün olduğu sanılıyor, ama bu algı doğru değil. Hindistan her sektörüyle iş imkânları sunuyor ve büyüyor. Türkiye’den gelecek tüm sektörler için burada fırsatlar var” ifadelerini kullanarak “Mesela Çin’de yatırım zor. Fakat Hindistan’da yabancı yatırımcı kendi kendine hareket edebiliyor. Son 10 yılda Hindistan çok değişti” değerlendirmesini yapıyor.

Yazının devamı için;tıklayınız

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR