Çarşamba, Mayıs 28, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

IATA, bagaj işlemlerini dijitalleştirmek ve otomatikleştirmek için 10 yıllık yol haritasını başlattı

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), bagaj operasyonlarını modernize ederek yolcu deneyimini ve memnuniyetini artırmak amacıyla 10 yıllık Küresel Bagaj Yol Haritası’nı başlattı.

Havayolları, havalimanları ve sektör ortaklarıyla birlikte geliştirilen projenin üç ayağı bulunuyor: bagaj bilgi alışverişi ve veri standardizasyonu, bagaj takibi ve otomasyonu, talep sürecinin optimizasyonu.

IATA’nın Kara Operasyonları Direktörü Monika Mejstrikova konuyla ilgili şunları söyledi: “Bagaj, yolcular için önemlidir. Bir çantayı teslim ettiklerinde, zamanında ulaşmasını beklerler. Ve zamanında ulaşmazsa, nerede olduğunu bilmek isterler. Bu, yolcuların %81’inin daha iyi takip istediğini, %74’ünün mobil telefonlarında gerçek zamanlı güncellemeler beklediğini ve %67’sinin elektronik bagaj etiketlerine geçmeye istekli olduğunu gösteren yakın tarihli bir IATA anketiyle doğrulandı.”

Küresel Bagaj Yol Haritası’nın sektörü yolcuların arzuladığı dijital ve otonom hizmetlere daha da yaklaştıracak.

Projenin ilk noktası olan bilgi alışverişi ve veri standardizasyonu, bagaj bilgilerinin havayolları, havalimanları ve ortaklar arasında paylaşılma biçiminin uyumlu hale getirilmesini amaçlıyor.

Mejstrikova, “Yolcular için telex gibi eski sistemlerin modern mesajlaşma standartlarıyla değiştirilmesi, daha hızlı bagaj mutabakatı, veri hatalarından kaynaklanan daha az gecikme ve sorunlar ortaya çıktığında daha güvenilir hizmet kurtarma anlamına gelecek”  vurgusunda bulunurken, yeni API tabanlı mesajlaşma standartlarına doğru bir dönüşümün sağlanmasının, havayolu sektörünün teleks mesajlarına yaptığı yıllık harcamayı önemli ölçüde azaltacağını, bunun şu anda 1 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi.

Projenin ikinci ayağı ise yolculara, elektronik etiketler, GPS takibi ve robotik teknolojiler kullanarak yolculukları boyunca bagajlarının gerçek zamanlı görünürlüğünü sağlamayı amaçlıyor.

Böylece havayollarının talepleri daha hızlı çözebilmesi ve bagajla ilgili dolandırıcılığa karşı daha iyi koruma mekanizmalarına sahip olabilmesi için dolandırıcılıkla mücadele etmeyi ve müşteri deneyimini iyileştirmeyi hedefleniyor.

Mejstrikova, “Bu yol haritası, bagaj süreçlerini modernize etmeye yönelik önceki girişimlerin ilerlemesini pekiştirecek ve 10 yıl içinde nerede olmamız gerektiğine dair kapsamlı bir görünüm sağlayacak” ifadelerini kullanırken, “IATA uygulama yönergelerini geliştirmek, eğitim sağlamak ve ilerlemeyi izlemek için paydaşlarla yakın bir şekilde çalışacağını” sözlerine ekledi.         

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com