Cumartesi, Mayıs 18, 2024
Ana SayfaUzayNASA'nın Mars aracı Curiosity, Dünya'ya benzer bir ortamın izlerini keşfetti

NASA’nın Mars aracı Curiosity, Dünya’ya benzer bir ortamın izlerini keşfetti

NASA, Mars’ın bir zamanlar yaşanabilir bir ortama ev sahipliği yaptığına dair yeni bir kanıt buldu.

Mars keşif aracı Curiosity, Kızıl Gezegen’deki Gale Krateri’nde yer alan kayaçlarda normalden çok daha fazla miktarda manganez oksit tespit etti. Araştırmacılar bu mineralin varlığının, tortul kayaçların bir gölün kıyı şeridi, nehir veya deltada oluştuğuna işaret ettiğini düşünüyor.

Dünya’da oksijenden dolayı manganez yüksek seviyelerde bulunurken bazı bakteriler enerjilerini bu mineralin oksidasyon seviyelerinden alıyor. Ayrıca bu bakteriler oksitlenme sürecini de hızlandırıyor.

Mars’ın atmosferinde neredeyse hiç oksijen olmaması ve yaşayan bakterilere dair bir kanıtın da henüz bulunmaması nedeniyle bu kadar manganezin nereden geldiği soru işaretlerine yol açıyor.

Journal of Geophysical Research: Planets adlı hakemli dergide dün yayımlanan araştırmanın başyazarı Patrick Gasda, “Mars’ta yaşam olduğuna dair kanıtımız yok ve Mars’ın çok eski zamanlardaki atmosferinde oksijenin nasıl bir mekanizmayla üretildiği de belirsizliğini koruduğundan manganez oksidin burada oluşup yoğunlaşması gerçekten şaşırtıcı” diyor.

Kayaçlardaki mineraller, Curiosity’nin ChemCam aracının analizleriyle tespit edildi. Bu araç lazer kullanarak kayaçların yüzerinde bir plazma oluşturuyor, daha sonra bu ışığı kullanarak kayaçların bileşimini saptıyor.

Keşif aracı, Gale Krateri’ndeki tortul kayaçların kum, silt ve çamur karışımından oluştuğunu buldu. Araştırmacılar manganezin bu kumlarda nasıl zenginleştiğini ve manganezin çökelmesini hangi mekanizmaların sağladığını bulmaya çalıştı. Örneğin yeraltı suyu bir gölün kıyısındaki veya deltanın ağzındaki gözenekli kumlardan süzülerek geçmiş olabilirdi.

Hepsi yüksek derecede oksitleyici koşulların varlığını gerektiren bu mekanizmalar üzerinde çalışan araştırmacılar en olası senaryonun, oksijen bakımından zengin bir atmosferin varlığında bir göl kıyısı boyunca manganez oksitlerin çökelmesi olduğu sonucuna vardı.

ChemCam aracının baş araştırmacısı Nina Lanza, “Bu çok eski kayaçların ortaya çıkardığı üzere Gale Gölü’ndeki ortam, bize bugün Dünya’dakine şaşırtıcı derecede benzeyen yaşanabilir bir ortama pencere açıyor” diyor.

Manganez oksitin oluşması binlerce yıl sürebildiğinden araştırmacılar bu bulguların, Mars’taki Gale Krateri’nde uzun süre boyunca yaşanabilir bir göl olduğuna dair yeni bir kanıt sunduğunu düşünüyor.

Facebook ile Yorum Yapın

Diğer Haberler

Uzay çöpleri 60 yıllık tarihiyle şaşırtıyor!

Uzay şimdilik henüz gizemini koruyan bir şey olsa da alçak uzay olarak kabul edilen dünya görüngesi bugün erişim alanımız dahilinde. Uydular, uzay araçları, uzay...

Bilal Sarı: Tiger Meet 2015’den Kalanlar

NATO’ya bağlı ülkelerin hava kuvvetlerine mensup “kaplan filo”lar her yıl farklı bir ülkenin ev sahipliğinde bir araya geliyorlar. 2015 yılında ev sahipliği sırası Türk...

Benzer Haberler

2024: Bir Uzay Macerası, Galaksinin neden düzenlemeye ihtiyacı var?

Karmaşık, değişen ve giderek daha fazla tartışılan bir uzay ortamında, ulusların uzay yönetimi konusunda...

“Uzaydan gelen parça evi delip geçti”

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (UUİ) fırlatıldığı düşünülen bir parça, ABD'nin Florida eyaletindeki bir eve çarptı.Ev...

Tanınmış Danimarkalı şef, 500 Bin Dolar değerinde lüks mekanda yemek deneyimi sunuyor

Uzay tutkunları yakında stratosferde gurme yemeklerin tadını çıkarabilecekler. En azından bilet başına neredeyse 500.000...

Pentagon’dan UFO raporu: “Görünenlerin çoğu sıradan nesneler ve fenomenler”

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un yayınladığı raporda, 1950 ve 60’larda artan oranda UFO görüldüğü iddialarına...

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı TUA Yönetim Kurulu üyeliğine atandı

Cumhurbaşkanlığı atama kararları kapsamında Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine 6 yeni isim atandı.Atama...

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı Türkiye’de: “Bu sadece bir başlangıçtı”

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzay görevini tamamlamasının ardından Türkiye'ye döndü. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda...

Astronot Gezeravcı ve Ax-3 ekibi Dünya’ya döndü

36 saat süren yolculuğun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşan 4 kişilik Ax-3 ekibi, istasyonda...

Alper Gezeravcı, Newton’un hareket yasalarının uzayda nasıl işlediğini gösteren video yayınladı

Astronotumuz Alper Gezeravcı, Newton’un hareket yasalarının uzayda nasıl işlediğini gösteren bu video yayınladı.Türkiye Uzay...