Uçaktaki hava, normalde soluduğumuzdan daha az oksijen içerir.
Pilotlar ve uçuş görevlileri sıklıkla vardiyalı çalışmak zorunda kalıyorlar, bu da vücut saatlerinin bozulmasına ve potansiyel sağlık sorunlarına yol açıyor.
Melbourne Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, uçuş görevlileri arasında yorgunluk, uyuşukluk, vardiyalı çalışma bozukluğu (SWD) ve depresyona katkıda bulunan faktörler 930 kişide belirlendi.
Anket, uyku hali ve yorgunluk seviyelerini değerlendirdi ve uykusuzluk, depresyon ve SWD için tarama yaptı. Ayrıca katılımcıların yaşam tarzı alışkanlıkları ve çalışma programları hakkında veri topladı.
Sonuçlar %63,5’inin anormal yorgunluk seviyelerine sahip olduğunu ve %46,9’unun aşırı gündüz uykululuğundan muzdarip olduğunu bildirdi. Ayrıca, %68,0’ının SWD riski altında olduğu, %57,7’sinin uykusuzluk için pozitif tarama yaptığı ve %40,0’ının depresyon için test edildiği bildirildi.
Uçuş görevlileri, sık seyahat etme, düzensiz çalışma saatleri, kozmik radyasyona maruz kalma ve birden fazla yolcu ve onların potansiyel hastalıklarıyla ilgilenme gibi işlerinin doğası gereği çeşitli sağlık riskleriyle karşı karşıya.
Uçuş görevlisi olmanın beraberinde getirdiği sağlık risklerinden bazıları şunlar:
Radyasyon Maruziyeti
Uçuş görevlileri, Dünya atmosferinin kozmik ışınlara karşı daha az koruma sağladığı yüksek irtifalarda uçtukları için, genel nüfusa göre daha yüksek seviyelerde kozmik radyasyona maruz kalmaktadırlar.
Jet Lag ve Uyku Bozuklukları
Düzensiz ve uzun çalışma saatleri ve birden fazla zaman dilimini geçmek uyku düzenini, yorgunluğu ve jet lag’i bozabilir. Kronik uyku eksikliği ayrıca çeşitli sağlık sorunları riskini artırabilir.
Kas-iskelet sistemi sorunları
Ağır yük kaldırmak, yiyecek ve içecek arabalarını itmek ve uzun süre ayakta durmak sırt ağrısı, eklem sorunları ve tekrarlayan zorlanma yaralanmaları gibi kas-iskelet sistemi sorunlarına yol açabilir.
Bulaşıcı Hastalıklara Maruz Kalma
Uçuş görevlileri dünyanın dört bir yanındaki yolcularla sık sık yakın temas halinde olduklarından solunum yolu hastalıkları ve mide-bağırsak enfeksiyonları da dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıklara maruz kalma riskleri artıyor.
Üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) gibi bazı durumlar virüs veya bakterilerden kaynaklanır. ÜSYE bulaşıcıdır ve yüzeylere dokunarak, hapşırarak veya öksürerek virüsün damlacıklarını soluyarak yayılabilir.
Havadaki Kirleticilere Maruz Kalma
Uçak kabinlerindeki kötü hava kalitesi, motor egzoz dumanlarına maruz kalma ve uçak bakımında kullanılan kimyasallar, uçuş görevlileri için sağlık riskleri oluşturabilir.
Stres ve Ruh Sağlığı
Zorlu yolcularla başa çıkmak, acil durumlarla baş etmek ve işin gerekleriyle başa çıkmak strese, kaygıya veya başka sorunlara yol açabilir.
Susuz Kalma ve Yorgunluk
Uçak kabinlerindeki kuru hava, susuzluğa, düzensiz çalışma saatlerine ve uzun uçuşlara yol açarak yorgunluk ve bitkinliğe neden olabiliyor.
Bunları azaltmak için havayolları ve düzenleyici kurumlar, uçuş görevlilerinin rahatlığını sağlamak amacıyla çeşitli önlemler ve yönergeler uyguluyor.
Bunlar arasında eğitim, radyasyon maruziyetini azaltmak için sağlıklı yaşam tarzı seçimlerinin teşvik edilmesi ve ruhsal iyilik hali için destek hizmetleri sunulması yer alıyor.
Uçuş görevlileri risklerin farkında olmalı ve sağlıklı bir diyet uygulayarak ve susuz kalmayarak sağlıklarını proaktif bir şekilde korumalıdır. Ayrıca düzenli egzersiz yapmalı, iyi uyku hijyeni uygulamalı ve gerektiğinde tıbbi yardım almalıdırlar.
Uçmak gerçekten nefes almayı etkileyebilir, ancak etkinin boyutu ve doğası kişiden kişiye değişebilir. Uçmanın nefes almayı etkileyebileceği bazı yollar şunlardır:
Düşük Kabin Nem Oranı
Uçak kabinlerinin içindeki hava genellikle kurudur ve nem seviyeleri genellikle %20’nin altındadır. Bu, burun kanallarında ve boğazda kuruluğa neden olabilir ve bu da rahatsızlığa veya tahrişe yol açarak nefes almayı etkileyebilir.
Kabin Basıncındaki Değişiklikler
Ticari uçaklar deniz seviyesinden yaklaşık 6.000 ila 8.000 feet yükseklikteki atmosferi simüle ederler.
Bazı kişilerde bu yüksekliklerde oksijen seviyesinin düşmesi nedeniyle nefes darlığı veya nefes almada zorluk gibi yükseklik hastalıklarına benzer hafif semptomlar görülebilir.
Devir daim havası
Uçaklar yeniden dolaşımlı hava kullanır, yani başkalarının kullandığı havayı solursunuz.
Hava, bakteri ve virüslerden arındırılmak üzere filtrelenirken, bazı kişiler geri dönüştürülen havanın havasız veya taze olmadığını, bunun da nefes alma konforunu etkilediğini düşünüyor.
Uçuş Görevlisi Olmak Sağlığınız İçin Zararlı mı?
Bu potansiyel risklere rağmen, birçok uçuş görevlisi bu sağlık endişelerini öz bakım uygulayarak, fiziksel olarak aktif kalarak, dengeli beslenerek ve gerektiğinde destek alarak azaltmaktadır.
Havayolları ayrıca uçuş görevlilerinin sağlık ve refahlarını yönetmelerine yardımcı olmak için eğitim ve kaynaklar da sağlıyor.
Herhangi bir rahatsızlık için doğru rehberlik ve tedavi için bir sağlık uzmanına danışın. Aşırı yorgunluk çekiyorsanız, olası rahatsızlıklardan kaçınmak için dinlenmeniz önerilir.
Çözüm
Uçuş görevlileri için çalışma ortamlarından kaynaklanan çok sayıda sağlık riski vardır; bunların arasında düzensiz uyku düzeni, kas-iskelet sistemi zorlanmaları ve ruh sağlığı sorunları yer alır.
Farkındalık, proaktif önlemler ve işveren desteği bu riskleri azaltmaya ve bu zorlu meslekte sağlıklı bir süreci teşvik etmeye yardımcı olabilir. (panraaclinics)