Pazartesi, Mayıs 20, 2024
Ana SayfaYazarlarEyup TurşucuUnited Airlines Boeing 767 Uçağı Houston’a Sert İniş Sonrasında Ciddi Olarak Hasarlandı

United Airlines Boeing 767 Uçağı Houston’a Sert İniş Sonrasında Ciddi Olarak Hasarlandı

29 Temmuz Cumartesi günü United AL’a ait B767-300ER, Newark’tan ayrıldıktan sadece üç saat sonra yerel saatle 10:34’te Houston’da 26L pistine indi. Uçak daha sonra başka bir olay olmadan park yerine taksi yaptı.

Uçaktaki 193 yolcu ve 11 mürettebat arasında herhangi bir yaralanma bildirilmemekle birlikte, 767-300ER’nin maruz kaldığı hasar, gövdede burkulma ve yırtılma da dahil olmak üzere oldukça ciddiydi. Sosyal medyada yayınlanan fotoğraflar uçağın hasar boyutunu gözler önüne sermektedir.

United Airlines’a ait Boeing 767-300ER uçağı Nisan 1991’de United Airlines’a yeni teslim edilmiş olup 32 yaşın üzerindeydi ve Havayolunun en eski 767-300ER’sidir.

Ulusal Ulaşım Emniyet Kurulu (NTSB) olayı araştırmakta olup sert inişe ait sebepler konusunda herhangi bir açıklama yapılmamıştır. İşletme tarafından olay “uçağın sert iniş sonrası gövdesinin hasarlandığı ‘ bilgisi ile Federal Havacılık İdaresi (FAA) bilgilendirildi.

United Airlines basına yaptığı açıklamada, United Flight 702’nin Cumartesi günü Houston’a normal bir şekilde indiğini sonrasında gövdede hasar tespit edilmesi üzerine sebeplerini araştırmak üzere NTSB ve FAA ile birlikte çalışıldığı bildirildi.

United Airlines’ın 32 yaşındaki 767-300ER’yi tamir etmeyi mi yoksa emekliye ayırmayı mı tercih edeceği henüz belli değildir.

Olay anında KIAH havalimanında hava durumu aşağıda sunulmuştur. Görüleceği gibi hava şartlarının olaya negatif etkisi değerlendirilememiştir.

KIAH 301453Z 27006KT 10SM SCT023 SCT250 31/24

İlgili uçuşun ADSB kısıtlı verilerinin yer aldığı flightradar24 görüntüsü aşağıda paylaşılmıştır. Görselde işaretlendiği gibi son 100feet’te uçağın dikey alçalış oranı 1000fpm’in üzerindedir.

Bu kadar kısıtlı veri ile olayın gerçek nedenlerinin tespit edilmesi oldukça güçtür. NTSB’nin araştırma sonuçları kamuoyu ile paylaşılması halinde sizleri tekrar bilgilendireceğim.

 

Emniyetli Uçuşlar Dileriz

 

Eyup Turşucu

Kaptan Pilot(E)

Kaza Araştırma Uzmanı

Facebook ile Yorum Yapın

Diğer Haberler

Uzay çöpleri 60 yıllık tarihiyle şaşırtıyor!

Uzay şimdilik henüz gizemini koruyan bir şey olsa da alçak uzay olarak kabul edilen dünya görüngesi bugün erişim alanımız dahilinde. Uydular, uzay araçları, uzay...

Bilal Sarı: Tiger Meet 2015’den Kalanlar

NATO’ya bağlı ülkelerin hava kuvvetlerine mensup “kaplan filo”lar her yıl farklı bir ülkenin ev sahipliğinde bir araya geliyorlar. 2015 yılında ev sahipliği sırası Türk...

Benzer Haberler

İran Cumhurbaşkanını Taşıyan Helikopter’den Haber Alınamıyor

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi Aras Nehri üzerinde İran ve Azerbaycan tarafından ortaklaşa inşa edilen...

Havacılık Olayları ve Medya!

8 ve 9 Mayıs günleri önce İstanbul Havalimanında sonrasında Alanya Gazipaşa havalimanlarında iniş yapan...

Uçuş Kumanda Yüzeyleri Nelerdir? Aileron, Elevator, Rudder Nasıl Çalışır?

Havacılık dünyasında, bir uçağın kontrol edilebilirliği, aerodinamik prensiplere dayalı olarak belirlenen çeşitli kontrol yüzeyleri...

Birleştirilmiş Birincil Uçuş Kontrol Yüzeyleri: Elevon, Ruddervator ve Flaperonların Aerodinamik İncelemesi

Havacılık endüstrisinde, uçakların performansını artırmak ve kontrol mekanizmalarını optimize etmek için sürekli olarak yeni...

26 Nisan Dünya Pilotlar Gününü Kutlarken

Ülkemizde 1 numaralı pilot lisansına sahip olan Fesa Evrensev’in Türkiye semalarında ilk uçuşu yaptığı...

Uçak Eksenleri ve Birincil Uçuş Kontrol Yüzeyleri

Modern havacılıkta, uçakların kontrol edilmesi ve manevra yapılması karmaşık aerodinamik prensiplere dayanır. Bu prensipleri...

THY B777 Uçağı, 20 Nisan 2024 Günü Tokyo Haneda Havalimanında Yanlış Piste Yaklaştığı İçin Kule tarafından Pas Geçirildi

 22 Nisan 2024 günü İstanbul Havalimanından Tokyo Haneda Havalimanına TK198 uçuşunu gerçekleştiren TC-JJT tescilli...

Kötü İnişin Aerodinamik Sebepleri ve Güzel İnişin Sırrı: Ground Effect

· Giriş: Ground Effect nedir?Bu fenomen, uçakların yere çok yakın uçtukları zaman yaşadıkları aerodinamik...