Paris-Tahran seferlerini 17 nisan’da yeniden başlatacak Air France’de kabin personeline getirilen başörtüsü zorunluluğu, şirket yönetimini kadın çalışanları ile karşı karşıya getirmiş ve sendikalar devreye girince de, Şirket yönetimi ile ortaklaşa alınan karara göre, başörtüsü zorunluluğuna tabi olmak istemeyen kadın personel İran uçuşlarında görev almayı reddetme hakkına sahip olmuştu.
İran’da başörtüsü takmak istemeyen Air France’ın kadın hostes ve pilotları, diğer hatlara yönlendirilecek.
Fransa Kadın Hakları Bakanı Laurance Rossignol, Air France’ın aldığı karardan ötürü memnuniyet duyduğunu dile getirerek,” bu sayede şirketin ekonomik menfaatleri ile uçulan ülkenin yasaları gözardı edilmemiş olurken, kabin personelinin vicdan özgürlüğünün de teminat altına alındığını” ifadesini kullanmıştı.
Ancak başörtüsü krizi çözümlenirken yeni bir kriz daha ortaya çıktı.
Change.org.de bu fotoğraf başlığıyla kampanya başlatıldı.
GAY KRİZİ
Eşcinselliğin ölüm cezasını gerektiren bir suç olarak kabul edildiği İran’a sefer yapacak Air France çalışanı bazı uçuş görevlileri, İran’a uçmayı reddediyorlar.
Change.org.da ” Tahran’a ölüm cezası almak için uçmak istemiyoruz” başlığıyla hazırladığı bir online dilekçeyle imza kampanyası başlatan Air France’de çalışan uçuş görevlisi Lurent M. adındaki bir personel, İran’a uçmamak için direneceklerini açıkladı. 35 bin imzanın hedeflendiği kampanya 3 gün içinde 25 bin imzayı geçti.Kampanyaya, Sendikalar ve çeşitli ülkelerin LGTB(lezbiyen,gay,transseksüel,transgender) kuruluşlarından da destek geldi. Dilekçenin aynı zamanda Fransa Ulaştırma Bakanlığı ve Air France CEO’su Frederic Gagey’e de iletildiği açıklandı.
İran dışında 76 ülkede eşcinsel ilişkilerin karşılığı ölüm cezası. Suudi Arabistan, Yemen, Sudan bu ülkelerden bazıları.
İran’da başörtüsü takmak istemeyen Air France’ın kadın hostes ve pilotlarının diğer hatlara yönlendirilmesine karar verilmişken,şirketten konuyla herhangi bir açıklama yapılmadı.