Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaSivil HavacılıkAvustralya Antartika'ya havaalanı inşa etmek istiyor

Avustralya Antartika’ya havaalanı inşa etmek istiyor

Avustralya’nın Antartika’da bir havaalanı inşa etme planı, bilim adamları tarafından eleştiriliyor. 

2018’de Avustralya hükümeti, Antartika’daki Davis araştırma istasyonunun yakınında asfalt bir pist inşa etme planlarını açıkladı. Hükümet 2019’da Davis Aerodrome Projesi’nin geliştirilmesi için ek bir finansman sağlandı. Pist, Avustralya’nın Tazmanya eyaletinin başkenti Hobart ile Antartika arasında yıl boyunca hava bağlantısını destekleyecek.

Avustralya, Antartika’nın yaklaşık yüzde 40’ını ve çevresinde 200 millik bir deniz bölgesini iddia ediyor. Şu anda Avustralya-Antartika bağlantısı, Hobart’tan Wilkins havaalanına buzdan oluşan pistine yalnızca yaz döneminde bir bağlantıdan oluşuyor. Yaz aylarında, daha yüksek sıcaklıklar buz yüzeyinin zayıflamasına neden olduğu için havalimanı 6 hafta süreyle kapanıyor. Davis araştırma istasyonunda sıcaklıklar -40 dereceye düştüğü için Antarktika ile kış bağlantıları sorunlu. Avustralya, hava bağlantısını ve Antartika’ya erişimi kolaylaştırmak için yeni havaalanı inşa planı hazırladı. 

Önerilen havaalanı, Boeing 787 Dreamliners veya  Airbus A330’un inişe imkan sağlayan  40 metre genişlikte ve 2.700 metrelik bir asfalt piste sahip olacak. 

Avustralyalı bir yetkili, “Davis araştırma istasyonunda asfalt bir pistin inşası, bilimsel faaliyetlerimizde devrim yaratacak ve Avustralya’nın bölgedeki liderliğini ve uzun vadeli çıkarlarını artıracak önemli bir kapasite artışını temsil edecek” açıklamasında bulundu.

Hobart ile yeni pist arasındaki uçuşların 4.838 kilometrelik mesafeyi kat etmesi yaklaşık altı saat süreceği için hava bağlantısı önemli ölçüde artacak. 

Bildirildiğine göre, yeni pistin büyük bir kısmı Avustralya’da prefabrike olacak ve her biri 10 ton ağırlığındaki 11.500 yapı elementi dahil olmak üzere  gemi ile gönderilecek. 2,7 km uzunluğunda ve 40 metre genişliğindeki uçak pistini inşa etmek için toplam 115.000 ton beton Antartika vahşi doğasına getirilecek. 10 yıllık inşaatın maliyeti  2,8 milyar dolar seviyesinde olacak.

Yeni havaalanı için bir başka argüman, Avustralya’nın Çin’in Antarktika’daki artan varlığına karşı koyma konusundaki stratejik endişeler. Şimdiye kadar Çin, 2022’de tamamlanacak beşinci istasyonla birlikte dört üsse sahip. 

Çevre bilimcileri, milyarlarca dolarlık havaalanı projesi hakkındaki endişelerini dile getirerek, bunun para kaybı olacağını ve kıtada yıkıcı sonuçları olabileceğini iddia ediyor. 

Kışın yalnızca 19 kişiyi ağırlayan ve 1957’den beri iyi işleyen üs için devasa bir havaalanı inşa etme fikrini eleştirdi. 

On yıldan fazla sürmesi beklenen inşaat, kirlilik, gürültü ve karbon emisyonu konusunda endişeleri artırıyor. Tüm malzemeleri nakletmek yaklaşık 100 buzkıran yolculuğu gerekiyor. 

Avustralya Çevre Bakanı Sussan Ley, “Önerilen Davis havaalanı ayrıntılı bir planlama aşamasındadır ve halkın katılımını içeren ulusal ve uluslararası Antarktika Anlaşması süreçleri kapsamında çevresel değerlendirmeye başlamıştır” ifadelerini kullandı.

Proje, 2022’de gerçekleşmesi beklenen bütçe görüşmeleriyle henüz onaylanmadı. Onaylar verilirse, inşaat 2023’te başlayacak ve en erken 2040’a kadar devam edecek.

Facebook ile Yorum Yapın

Diğer Haberler

Atatürk Havalimanı 30 Dakika Hava Trafiğine Kapandı

İstanbul'da gece saatlerinde Atatürk Havalimanı 30 dakika uçuş trafiğine kapatıldı, uçaklar Ankara, Antalya ,İzmir ve Çorlu Havalimanlarına yönlendirildi İstanbul'da gece etkisini gösteren yoğun tipi ve...

1 Milyon Yolcu Barajına Dayandı

Alanya Gazipaşa Havalimanı, 2014 yılına oranla yüzde 26 büyüdü. 2014 yılında 726 bin 201 olan yolcu sayısı 2015'te 912 bin 233 kişi olduAlanya Gazipaşa...

Benzer Haberler

Gaziantep Havalimanı 2024 yılı Şubat ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Gaziantep Havalimanı’nın...

Yolcu hava trafiği pandemi öncesi seviyeleri aştı

ICAO, 2024'ün ilk çeyreğinde yolcu hava trafik seviyelerinin 2019'a göre yaklaşık %2 daha yüksek...

Denizli Çardak Havalimanı 2024 yılı Şubat ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Denizli Çardak...

Küresel havayolu ittifakları ne işe yarıyor?

Günümüzde üç büyük küresel havayolu ittifakı, Oneworld, SkyTeam ve Star Alliance var.  Bu stratejik...

Pegasus CEO’su Güliz Öztürk’ten ‘Boeing filosu’ açıklaması

Pegasus Havayolları CEO’su Güliz Öztürk Bloomberg’e verdiği röportajda, “Tek tip bir filo oluşturma yolunda...

Hatay Havalimanı’nda Hayat Normale Dönüyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hatay Havalimanı’nın depremlere dayanıklı hale getirilmesi amacıyla başlatılan...

Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı 2024 yılı Şubat ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Iğdır Şehit...

Cathay Pacific, havacılık endüstrisini karbondan arındırma konusundaki kararlılığını sürdürüyor

Hong Kong merkezli Cathay Pacific, havacılık endüstrisini karbondan arındırma konusundaki kararlılığını bir kez daha...