Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), pilotlu ve otonom hava taksileri ile kargo dronlarının hareketine yönelik düzenleyici çerçeveyi ve hava koridoru haritalamasını tanımlamaya başladı.
Yetkililer, hava koridorları ve düzenlemelerin önümüzdeki 20 ay içinde tanımlanacağını ve güzergahların önemli uluslararası havalimanlarını ve BAE’deki simgesel yerleri birbirine bağlayacağını söyledi.
Genel Sivil Havacılık Otoritesi (GCAA), İleri Teknoloji Araştırma Konseyi (ATRC) kuruluşları olan Teknoloji İnovasyon Enstitüsü (TII) ve ASPIRE ile ortaklaşa Perşembe günü BAE’nin “insanların ve malların kentsel alanlarda hareket etme biçimini yeniden şekillendirme yolunda” olduğunu duyurdu. Bu kuruluşlar, GCAA ile birlikte hava sahası düzenlemelerini tanımlamayı ve yönetim sistemleri geliştirmeyi umuyor.
Yeni hava koridorları, yolcu ve kargo taşımacılığında yenilikçi çözümler sunarak geleneksel karayolu ağlarındaki baskıyı azaltacak ve bağlantıyı iyileştirecek.
GCAA Genel Müdürü Saif Muhammed El Suveydi, “Pilotlu ve otonom hava taksileri ve dronlar için hava koridoru haritalaması, Gelişmiş Hava Hareketliliğinin BAE altyapısına sorunsuz bir şekilde uygulanmasını sağlayacak önemli bir kilometre taşıdır. Bu girişim, hava ulaşımının güvenli ve verimli bir şekilde benimsenmesini sağlayarak, kentsel ulaşıma dönüştürücü çözümler sunuyor ve daha akıllı, daha bağlantılı bir geleceğe giden yolu açıyor.” dedi.
Girişimler, pilotlu ve otonom hava taksilerinin ve kargo dronlarının kentsel ortamlara güvenli bir şekilde entegre edilmesini sağlayacak olan TII’nin hava sahası yönetimi konusundaki uzmanlığı tarafından desteklenecek.
TII’deki Otonom Robotik Araştırma Merkezi Baş Araştırmacısı Prof. Enrico Natalizio, TII’nin hava taksileri ve dronlar için gerçek zamanlı karar almaya olanak tanıyan otonom sistemler için gelişmiş yapay zeka destekli kontrol, görüş ve iletişim algoritmaları geliştirdiğini açıkladı. Prof. Natalizio, “Bu teknolojide ustalaştıktan sonra, rotaları optimize etmek, çarpışmadan kaçınmayı sağlamak ve kentsel hava sahasıyla sorunsuz bir şekilde entegre olmak için AAM koridorları tasarımına yönelik metodolojiler önerebiliriz; bu, karmaşık kentsel ortamlarda verimli ve güvenli otonom hava hareketliliğine doğru önemli bir adımdır” ifadelerini kullandı.
TII CEO’su Dr. Najwa Aaraj ise “Hava sahası yönetimini geliştirerek ve pilotlu ve otonom hava taksileri ile kargo dronlarını entegre ederek, yalnızca kentsel bağlantıyı geliştirmekle kalmıyoruz, aynı zamanda gelecek nesillere fayda sağlayacak sürdürülebilir ve erişilebilir mobilite çözümlerini de teşvik ediyoruz.” vurgusu yaptı.
Bu arada ASPIRE’den Stephane Timpano, girişimin kentsel altyapı üzerindeki baskıyı azaltan esnek ve çeşitli bir ulaşım sistemi oluşturarak sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklediğini söyledi.