Çarşamba, Mart 26, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Bugün Dünya Sivil Havacılık Günü, deneyimli kaptan pilotlar ne düşünüyor?

 

ICAO, sivil havacılık konularında uluslararası işbirliği ve ortak akıl sağlamak için 7 Aralık 1944’te kuruldu. Uluslararası Hizmetler Transit Anlaşması ve Uluslararası Hava Taşımacılığı Anlaşması da imzalandı. 1994 yılında ICAO, kuruluşun 50. yıldönümünü kutlamak için Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nü ilan etti.

Dünya’da olduğu gibi Ülkemizde de kutlanıyor; kutlanıyor ama günümüzdeki durum ne? Havayollarının deneyimli kaptan pilotları ne düşünüyor? Çözüm yolları ne?

İşte kaptanların düşünceleri;

Bugün dünya sivil havacılık gününü kutluyoruz..
Kadim mesleklerden kabul edilen pilotluk mesleği tarih boyunca büyük badireler atlatarak bu zamanlara kadar gelebilmiş yegane mesleklerden biri sayılır.
Teknolojinin günden güne gelişmesiyle Hezârfen Ahmed Çelebi’lerden bugün yeni nesil uçaklara gelen mesleğimiz ne yazık ki insan faktörünü artık önemseme durumuna gelmeye başlamıştır. Gitgide endüstrişilen pilotluk mesleği ve sivil havacılık beraberinde birçok sorunu da beraber getirmiştir.
Her gecen gün kâr güdümüne yönelen sivil havacılık insan faktörünü ve sadece adı olan uçuş emniyetini ikinci plana atmaya başlamıştır
Bu sebeple sivil havacılıkla uğraşan pilotların sorunları günden güne artmaktadır.. Sivil havacılığın esas unsuru olan pilotların sorunlarının artması sivil havacılık için büyük bir tehlike oluşturmaktadır.. Kadim meslek pilotluk mesleği günden güne çok indirgenmiş ve
önemsizleştirilmeye başlanmıştır.
Ama unutulmasın ki teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin uçaklar ne kadar modern olursa olsun nihai kararı veren gene bir insandır; insan faktörüdür. O da bu mesleği yapan PİLOTTUR!
Sivil havacılıkta uğraşan veya tüm gönül verenlerin sivil havacılık gününü kutlar,
Sivil havacılığın esas unsuru olan “PİLOT’ ve İnsan” faktörünün önemin tekrar belirtmek isterim.

*

Tüm sivil havacılık çalışanlarını bağlayan ve kuralları düzenleyen kanuna olan ihtiyaç ve bu sektördeki çalışanların süründürülmemesini önleyen iflas durumunda mağduriyetlerini kaldıran sigorta teminatı gibi bir mali yapının oluşturulması ve kuruluş aşamasında bunu zorunlu tutan düzenlemeler yapılmalı.
Ayrıca sendika oluşumunun tüm şirketleri ve çalışanları bağlayıcı yapıya ulaştırılması yönünde düşüncelerim var.
Örnek: yeni kurulan bir havacılık şirketine personel sayısı ile orantılı artış gösteren belli bir stopaj ve (Banka) garanti olmadan Şirket A.O.C. sı onaylanmaması gibi.
Örnek:
5 uçaklı bir şirket için 200 çalışana karşı bankada 2 milyon dolar stopaj bedel tutulması gibi. Aynı şey devletin de mağdur olmaması adına üst geçiş paralarını da başlangıçta belli oranda banka garantisine alınması gibi.

*

Havacılık çalışanlarının hiç bir kanuna tabi olmadan çalıştıkları son yıl olmasını dileyerek günü kutlayalım.

Etkin ve çalışanlarında karar mekanizması içinde olduğu bir sivil havacılık otoritesi olsun.

Ülkemizde en çok şirket batırma oranının olduğu bir sektör olmayan bir havacılık olsun. Şirketlerin masraf göstererek karlarından düştüğü eğitimleri çalışanlarına senet imzalatarak bir daha tahsil etmedikleri bir çalışma hayatı olsun.

Özellikle uçucu personel ve 24 saat esasına göre çalışanlar için daha insani çalışma ve dinlenme sürelerinin olduğu, bu sürelere uyulup uyulmadığının kontrol edildiği bir çalışma hayatı olsun.

Yöneticilerinin havacılıktan anladığı bir sektör olsun. Her gelenin senelerce çalıştıktan sonra öğrendiği ve sonrada siyaseten başka yerlere geçtiği bir sektör olmaktan çıkaracağımız bir sektör olsun.

Sosyal hakların genişletildiği ve tabana yayıldığı bir sektör olsun.

*

Gönül isterdiki 7 Aralık Dünya sivil havacılık gününü sorunsuz bir şekilde bütün havacılık camiası olarak neşe içerisinde kutlayalım. Ama maalesef gerçekler Havacılık camiamız açısından özelliklede meslektaşlarım açısından böyle değil. Pandeminin olumsuz etkileri bütün dünyada ne yazık ki devam ediyor. Havacılık camiası Pandeminin bedelini canları ile öderken bir de bunlara ilave olarak ekonomik kayıplar ve çalışma şartlarındaki artan zorluklar gelmiştir. Tabiiki UMUT herşeydir. Toplum olarak umudumuzu devam ettirmek ve daha iyi için mücadele etmek zorundayız.

Ayrıca bugün 23 Aralıkta gerçekleşecek TALPA seçimleri için Mavi liste olarak aday listemizi açıkladık. Başta meslektaşlaŕımız olmak üzere tüm havacılık camiamıza hayırlı olmasını diliyorum. Mottomuz, ‘Bağımsız bir Talpa’ olacak.
Daha sağlıklı, daha mutlu 7 aralıklar diliyor; tüm sivil havacılık ailesinin özel gününü kutluyorum.

Mehmet Ayhan Günal

Kaptan Pilot

 

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com