Son birkaç gündür ülkemiz üzerindeki olumsuz hava koşulları bir çok kesimi etkilediği gibi havacılık sektörümüzü de etkilemektedir. Şiddetli rüzgar ve yağış ortamında Sabiha Gökçen Havalimanı 06 pistine iniş yapan B737-800 uçağı iniş sonrası pistten yandan çıkarak toprak zemin üzerinde durdu. Sevindirici haber, olayda yaralı ve ölü olmamasıydı.
Tüm pilotlarımız her türlü hava şartlarında uçabilecek şekilde eğitilmektedir. Tabidir ki burada dikkat edilmesi gereken çok önemli durumlar söz konusudur. En önemlisi limitlere kesinlikle uyulmasıdır. Uçak/şirket limitleri önemli olduğu kadar pilotun o günkü genel durumuna göre yapacağı risk değerlendirmesine göre limitlerde olmasına rağmen emniyetle iniş yapamayacağına karar vermesi halinde PAS GEÇEREK bir sonraki olasılığı değerlendirmesi doğru bir karar olacaktır.
Diğer bir konu ise doğru iniş tekniğinin kullanılmasıdır. Bilhassa darbeli ve şiddetli baş ve yan rüzgar koşullarında yapılan yaklaşmalarda sert inişlere çoklukla rastlanmaktadır. Sert inişler zaman zaman iniş takımları ve gövdede çatlaklar, gövdede burkulmalar ve sert iniş sonrasında kontrol kaybıyla pistten çıkı gibi çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Dolayısı ile sert iniş olayları asla hafife alınmamalı yaklaşmanın her anında emniyetli iniş yapılamayacağı değerlendirilirse anında PAS GEÇİLMELİDİR. Sert inişler işletmelerin Emniyet departmanlarında ciddi olarak takip edilen bir hava olayıdır. Gözden kaçan bir sert iniş sonucu oluşan küçük bir hasarın, daha sonra yaşanacak diğer bir sert inişte çok ciddi sonuçlar doğurabileceği asla unutulmamalıdır.
Yaşanan olay nedeniyle ilgili işletme personeline geçmiş olsun dileklerimizle tüm uçucularımıza emniyetli uçuşlar dileriz.
Eyup Turşucu
Kaptan Pilot (E)
Kaza Araştırma Uzmanı