Pazar, Mart 23, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

NATO iki yeni çok uluslu hava savunma girişimini başlattı

Perşembe günü NATO hava sahasının korumasını daha da artırmak ve caydırıcılığı ile savunmasını güçlendirmek için iki yeni çok uluslu girişim başlattı. NATO Karargahında düzenlenen bir imza töreninde, 15 Müttefik daha düşük seviyeli hava tehditlerine, yani Eyfel Kulesi’nin yüksekliğinin yarısından daha az olan 500 fit/150 metrenin altında uçan tehditlere karşı daha verimli çözümler geliştirmeyi taahhüt etti.

Ayrıca aynı 15 Müttefik (Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Romanya, İspanya, Türkiye ve Birleşik Krallık) ile Çekya, radarlar ve uydular gibi aktif hava gözetleme kabiliyetleri tarafından tespit edilemeyen gelen tehditleri tespit etmek için olmazsa olmaz olan gürültü tespiti gibi pasif hava gözetleme konusunda çok uluslu bir girişim başlattı.

NATO’dan yapılan açıklamada,” Ukrayna’daki savaş, küçük insansız hava araçları gibi teknolojilerin çatışmada ne kadar etkili ve tehlikeli olabileceğini gösterdi. NATO’nun bu yeni tehditleri tespit etme, tanımlama, izleme ve bunlara yanıt verme yeteneğini artırırken, gelişmiş caydırıcılık ve savunma için teknolojik ilerlemelerden faydalanmak İttifak için olmazsa olmazdır.” ifadelerine yer verildi.

Alt seviye hava tehdidi ve pasif hava gözetleme projeleri aracılığıyla katılımcı Müttefikler, birlikte yeni yetenekler geliştirmeyi ve edinmeyi, aynı zamanda ulusal yetenekler arasındaki birlikte çalışabilirliği, daha düşük maliyetler ve daha yüksek operasyonel faydalarla artırmayı hedefleyecek.

Törende Müttefikler ayrıca mevcut projelere yeni üyeler kabul etti. Romanya, Kara Tabanlı Hava Savunma Kabiliyetleri için Modüler Çözüm (Modüler GBAD) projesine Danimarka, Almanya, Yunanistan, İtalya, Macaristan, Hollanda, Norveç, Slovenya, İspanya ve Birleşik Krallık’a katıldı. 2023’te başlatılan proje, çok kısa, kısa ve orta menzilde hava tehditlerine karşı koymak için modüler bir çözüm geliştirmeyi amaçlıyor.

Portekiz ve Türkiye, mühimmat stoklarının önceden konumlandırılması ve yönetimini güçlendirmeyi ve kolaylaştırmayı amaçlayan Çokuluslu Mühimmat Depolama Girişimi’ne (MAWI) katıldı. 2021’de kurulan girişime şu anda 26 Müttefik (Belçika, Bulgaristan, Kanada, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Türkiye ve Birleşik Krallık) ve NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA) katılıyor.

Birleşik Krallık, Sınır Ötesi Hava Sahası girişiminin yirmi birinci üyesi oldu. Ekim 2023’te başlatılan girişim, Müttefik sivil ve askeri makamları arasında NATO eğitimi ve tatbikatları ile Avrupa’nın çeşitli bölgelerindeki diğer hava faaliyetleri için hava sahasının kullanımı konusunda koordinasyonu artırmayı amaçlıyor. Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, İspanya, İsveç ve Türkiye de bu projeye katılıyor.

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com