Salı, Aralık 3, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Pegasus Kara Bulutların Dağılmasını Bekliyor

Pegasus bu yıl havacılık sektörü üzerindeki kara bulutların dağılacağından umutlu!

Maliyet tedbirleri ve filo yönetimine odaklanan Pegasus 2017’de daha iyi bir tablo öngörüyor…

Turizmdeki sert düşüş nedeniyle sene içinde yılsonu hedeflerini aşağı yönlü revize eden Pegasus, şimdi bu yılı revize hedeflerinin üzerinde tamamlamayı bekliyor.

Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane, kârlılığı artırmak için attıkları adımları ve bundan sonra yapabileceklerini anlattı.

Reuters ile yaptığı söyleşide sektördeki mevcut durum ve önümüzdeki dönem beklentileri ile ilgili değerlendirmede bulunan Nane, “Türkiye turizmi ne kadar geriliyorsa, biz de o paralelde geriliyoruz. 2016’da herhangi bir gelişmekte olan ülkede 100 yılda olabilecek olaylar bizde bir yılda oldu. Onun için 2017’nin 2016’dan çok daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

Nane “Turizmdeki iyileşmeden biz de pozitif etkileneceğiz. Türkiye fiyat-kalite dengesi açısından Avrupa’daki en iyi ülke. Yapılacak kampanyalar ve güvenlikle ilgili kafalardaki soruların giderilmesiyle 2017’de turizmdeki gelişim paralelinde bizim de hem yolcu, hem doluluk anlamında daha iyiye gideceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?

Doluluk oranı düşük az sayıdaki hattı kapattıklarını ve boşa çıkan iki uçaklarını wet-lease ile kiraladıklarını belirten Nane, gerekmesi halinde daha fazla uçağı da kiraya verme yoluna gidebileceklerini söyledi.

Filoyu daraltmalarının söz konusu olmadığını ancak maliyet kontrolü nedeniyle yakıt tüketimi yüksek eski uçakları satabileceklerini belirten Nane, Boeing’den 2017’de teslim almayı planladıkları beş uçaktan üçünün teslimatını da erteleyebileceklerini söyledi.

Jeopolitik riskler, bombalı saldırılar sonrası artan güvenlik endişeleri ve Rusya ile yaşanan gerilime bağlı olarak turist sayısında yaşanan düşüş, sene başından beri havayolu şirketlerinin kârlılığını baskılıyor. Özellikle getirisi daha yüksek dış hat doluluk oranlarında düşüş yaşayan havayolu şirketleri sene içinde yılsonu hedeflerini aşağı yönlü revize etmişti. Ancak dolar/TL’deki sert yükselişin ardından yakıt giderleri başta olmak üzere maliyetlerin daha da yükselmesi havayolu şirketlerinin bilançosundaki baskıyı daha da artırıyor.

Türkiye’ye gelen turist sayısı Ocak-Eylül döneminde yüzde 32 düşüşle 20,3 milyona gerilemişti.

Pegasus’un Ocak-Ekim döneminde yolcu sayısı yüzde 7,8 artışla 20,28 milyon olurken; doluluk oranı ise 0,95 puan düşüşle yüzde 78.3 olarak gerçekleşti. Doluluk oranı dış hatlarda ise yüzde 3,34 düşüşle yüzde 72’ye geriledi.

YILSONU HEDEFLERİNİN HAFİF ÜZERİNE ÇIKARIZ

Nane, şirketin sene içinde revize ettiği yılsonu hedeflerine ulaşıp ulaşamayacağı ile ilgili soru üzerine ise “Şu anki gidişat o revizenin daha iyisini yapacağımızı gösteriyor” diye konuştu.

Pegasus, daha önce yüzde 13-15 olarak öngördüğü 2016 yolcu büyüme hedefini Ağustos’ta yüzde 5-7 aralığına çekmiş; arz edilen koltuk/km artış hedefini de yüzde 18-20’den yüzde 9-11 aralığına indirmişti. Şirket, 2016 EBITDAR hedefini de yüzde 19-21 aralığından yüzde 11-13’e düşürmüştü.

Turizmdeki gerilemeye paralel THY de yıl sonu hedeflerini aşağı çekmişti. THY daha önce 72.4 milyon yolcu ve yüzde 78 doluluk oranı olarak açıkladığı 2016 beklentisini 63.4 milyon yolcu ve yüzde 72-74 doluluk oranı olarak revize etmişti. THY, 12.2 milyar dolar satış geliri hedefini 9.5 milyar dolara, yüzde 20-22 EBITDAR marjı hedefini de yüzde 12-14 aralığına çekmişti.

Diğer yandan, talep doğrultusunda yeni hat açılışlarına devam ettiklerini ve 40 yeni hat için onay beklediklerini belirten Nane, “Bütçelediğimiz 40 tane daha yeni hat var. Onayı bugün alırsak, bugün açarız… Hatların çoğunluğu yurtdışı olacak. Yeni uçuşlar sadece İstanbul’dan değil, Ankara, İzmir ve Antalya’dan” diye konuştu.

YENİ WET-LEASE YAPABİLİR, ESKİ UÇAKLARI ELDEN ÇIKARABİLİRİZ

Havacılık sektöründeki sıkıntılı dönemi aşmak için maliyet kısıcı önlemler aldıklarını belirten Nane, bu kapsamda filo yönetimine büyük önem verdiklerini söyledi.

“Biz çok az sayıda da olsa uçulmayan hatlar varsa ya da getiri getirmeyen, doluluğu düşük, o hatları da kapatmaktan imtina etmedik” diyen Nane, “İki uçağımızı wet-lease yaptık… Bir uçak boş durduğunda onun üzerine finansman gideri geliyor. Bunu ortadan kaldırabilecek yöntem kiralamak. Başabaş bile kiralasanız bütün masrafları çıkarmış oluyorsunuz. O yüzden biz uçağı yerde durduracağımıza belli süreli olarak ihtiyacı olan firmalara kiralıyoruz. Şu an iki uçağımız Suudi Arabistan’da” diye konuştu.

Nane, daha fazla uçakta wet-lease yoluna gidip gitmeyecekleri ile ilgili soru üzerine, “Uçağımız boşa çıkarsa neden olmasın” dedi.

Maliyet tasarrufları kapsamında yakıt tüketimi yüksek eski uçakları da zaman içinde satabileceklerini belirten Nane, bunu filo küçültme olarak değil, maliyet yönetimi açısından görmek gerektiğini söyledi.

“Uçak satışı olabilir mi” sorusu üzerine Nane, “Olabilir. İçlerinde 10 yıllık olan uçaklarımız var. Sıfır uçaklar geliyor ve bu gelenler yüzde 15 yakıt tasarruflu. Elimizdeki eski uçakları değiştiriyoruz, yeniler geldikçe değerlendiriyoruz” dedi ve ekledi:

“Bu bize yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu ortamda yakıt bizim için çok önemli. Toplam giderimizin yüzde 25’i yakıt neredeyse. Burada yüzde 15’lik tasarruf çok önemli.”

BOEING’DEN 2017’DE TESLİM ALINACAK ÜÇ UÇAK ERTELENEBİLİR

Boeing’den 2017’de teslim alınması planlanan beş uçaktan üçünün teslim tarihini erteleyebileceklerini belirten Nane, “Uçak alımlarına devam ediyoruz, önümüzdeki sene de devam edeceğiz… Ancak Boeing’den beş siparişimizi önümüzdeki sene teslim alacaktık. İkisi gelecek ama üç tanesini daha sonra alabiliriz” diye konuştu.

Nane, 2016’da teslim almayı planladıkları dokuz uçaktan dördünü teslim aldıklarını, kalan beş uçağın da bu ay ve gelecek ay teslim alınacağını söyledi.

Nane’nin verdiği bilgiye göre, filoda şu anda 77 olan uçak sayısı 2016 sonunda 82’ye ulaşacak.

Pegasus 2012 yılında Airbus firmasına 75 adedi kesin, 25 adedi opsiyonlu olmak üzere toplam 100 adet Airbus A320neo ve Airbus A321neo uçak siparişi vermiş; bu kapsamda ilk teslimatlar da geçtiğimiz Temmuz ayında başlamıştı.

Pegasus, sene içinde yaptığı açıklama ile Airbus’a verdiği siparişlerin bir bölümünün teslim ve ödeme tarihlerini değiştirdiğini duyurmuştu.

Diğer yandan, THY de düşen doluluk oranlarının etkisiyle Airbus ve Boeing’den satın aldığı bazı uçakların teslim tarihlerini ötelemiş; kira uçakların erken iadesi konusunda da Lessorlar (kiraya verenler) ile anlaşma sağladığını duyurmuştu.

THY yanıtlamadı

THY, söz konusu haberlerin ardından resmi bir açıklama yapmazken; Reuters’ın konuya ilişkin sorularına da yanıt vermedi. (Business Ht)

 

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR