132 milyon dolarlık kara para akladıkları iddia edilen SBK Holding ve bünyesindeki altı şirkete operasyon düzenlendi. Aralarında Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’ın da bulunduğu 19 şirket yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildi. Korkmaz ve yedi kişinin yurt dışında olduğu öğrenildi.
YÜKSEK MONTANLI TRANSFER
İstanbul merkezli dört ilde düzenlenen operasyonlarda, kara para akladıkları gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen SBK Holding ve alt şirket yöneticisi 19 kişiden 10’unun gözaltına alındığı öğrenildi. Kara para operasyonunda şirketlerin çoğunun hayali olduğu ortaya çıkarken, yapılan çalışmalarda; SBK Holding A.Ş.’nin sahibi olan Sezgin Baran Korkmaz ile aralarında yabancı uyruklu şahıslarında bulunduğu 19 şahsın kara para akladıkları, MASAK ve kolluk incelenmesine yakalanmamak, paranın izinin sürülememesi amacıyla şirketler arasında gerçekte mal/hizmet alımı olmamasına karşın yüksek montanlı para transferlerinin gerçekleştirdikleri tespit edildi.
ANA SERVERLAR İMHA EDİLMİŞ
Para transferlerinde şirketlerin yanı sıra üçüncü şahısların hesaplarının kullanıldığı tespit edilen operasyonda, sekiz şüpheli şahsın yurt dışında oldukları belirlendi. Firar durumunda olan bir şüpheliyi yakalama çalışmaları ile şirketlerdeki aramaların devam edildiği kaydedilirken, kara para aklandığı tespit edilen SBK Holding A.Ş’nin şirket serverlarının da yerinde olmadığı ve imha edildiği öğrenildi.
ŞÖMİNEDE YAKILMIŞ CEP TELEFONLARI
Yürütülen soruşturmalarda, potansiyel vergi mükellefi Isanne S.a.r.l Lux. unvanlı şirketin adresinin boş olduğu ve hayali bir ‘şirket’ konumunda bulunduğu ifade edilirken, böyle bir firmanın belirtilen adreste faaliyet göstermediği anlaşıldı. Yurt dışında bulunduğu tespit edilen Sezgin Baran Korkmaz’ın evinde yapılan aramalarda ise şömine içerisinde yakılmış telefonlar bulunduğu iddia edildi.
2014-2018 yılları arasında Türkiye’ye gönderilen paralar ile SBK’nin kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı ve şirketler alındığı yine kardeşlerin duruşmalarda verdiği bilgilerle ortaya çıkmıştı. Kingston Kardeşler Türkiye’ye gönderdiği paraların işlem belgeleri de dahil olmak üzere, SBK ve SBK’ya yakın başka Türkiye irtibatları ile ilgili iletişim bilgilerini de Amerikalı savcılarla paylaşmıştı.
Öte yandan, bugun sabah saatlerinde Atatürk Havalimanı Genel Havacılık terminalindeki SBK holdinge ait hangarın üzerindeki tabelalar kapatıldı. Hangar içerisinde bulunan TC-YYA kuyruk tescilli ve Digor burun adlı Bombardier Global X iş jeti uçak ise hangardan çıkartılarak apronda açık alana park edildi.
Önceki yıl resmen iflas eden Türkiye’nin ilk ve tek bölgesel havayolu şirketi Borajet’in son sahibi olan Sezgin Baran Korkmaz, şirketin eski sahibi Yalçın Ayaslı ile daha sonra mahkemelik olmuş ve karşılıklı davaları devam ediyordu.