Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaSivil HavacılıkUkrayna, Atlasglobal'a Neden Kiev'den Uçuş İzni Vermiyor?

Ukrayna, Atlasglobal’a Neden Kiev’den Uçuş İzni Vermiyor?

Hızla gelişen Türkiye-Ukrayna ilişkileri için hava yolu taşımacılığı özel önem taşıyor. Pasaportsuz seyahate geçilmesiyle iki ülke arasındaki yolcu trafiği artmaya devam ediyor. Atlasglobal, en zorlu zamanlarında girdiği Ukrayna pazarında çıtayı yükseltmeyi sürdürüyor. Şirketin Ukrayna’daki hedefleri neler? Atlasglobal’in Kiev-İstanbul uçuşlarına başlaması gündemde mi? Atlasglobal Ukrayna Genel Müdürü Övünç Horasan, TUİD WEB’e özel açıklamalarda bulundu:

Atlasglobal Ukrayna Genel Müdürü Horasan: “Ciddi yatırım hedeflerimiz var”

Atlasglobal olarak yaklaşık üç yıldır Ukrayna pazarındasınız. Ukrayna bu süre içinde beklentilerinizi karşıladı mı? 

Atlasglobal olarak Ukrayna pazarına girdiğimizde bizim farklı ülkelerde hava yolu kurma planımız vardı. Türkiye dışında ilk hava yolu şirketini Irak’ta kurduk. Ukrayna da ikinci basamak oldu. Bundan sonrasında stratejik planımız, başka ülkelerde de hava yolu kurarak büyümek.

Ukrayna’da ilk uçuşumuzu 2015 Eylül ayında yaptık. O günden bugüne uçuş frekanslarımızı artırarak seferlerimize devam ediyoruz. Bugün Harkov, Lvov ve Zaporoje’den tarifeli olarak İstanbul’a uçuyoruz.

2017’nin ilk dokuz ayında taşıdığımız yolcu sayımız ve gelirimiz 2016 yılı toplam rakamlarının üzerine çıktı. 2017 yılında birim gelirimiz ile birlikte giderlerimizi de kayda değer oranda düşürmeyi başardık. Doluluk oranlarımız ortalama yüzde 10 üzerinde artış gösterdi. Her adımımız bizlerin piyasada rekabetçi, yolcumuzun memnuniyetini artıran değer olarak karşımıza çıkıyor ki bunu Atlasglobal ailesi olarak sürekli mücadele olarak görüp, kendimizi geliştiriyoruz.

Atlasglobal’in Ukrayna’da yakın ve orta vadeli hedefleri neler?

Biz Ukrayna’da sadece hava yolu değil, hava yollarını destekleyici başka şirketler de kurmak istiyoruz. Türkiye’deki uçuş okulumuzdan pilot, hostes ve dispeçer (uçuş harekat uzmanı) yetiştiriyoruz. Ayrıca hangar bakımları, ağır bakımlar yapabilme becerisi olan bir bakım şirketimiz var. Biz bunların aynısını Ukrayna’ya taşıyalım istiyoruz. Havalimanları operasyonlarına destek olma niyetindeyiz. Bu konuda Ukrayna sivil havacılığının bizi desteklemesini umuyoruz.

Taşıdığımız yolcu sayısı geçen seneye göre iki katına çıktı. Yüzde 10-20’lerde bir arz artışı yapmamıza rağmen, hem gelirimizde hem de yolcu sayımızda iki katına çıktık. 2017 sonu rakamlarımızın 2016’nın iki katı civarında olmasını bekliyoruz.

Yolcular bugün bizimle uçmaktan gerçekten mutlu, bizimle uçmak için gayret gösteriyorlar. Sosyal medyada da bunu çok ciddi olarak takip ediyoruz. Kiev’den ne zaman uçacağımızı soran çok insan var.

Bizim şirketin kurulumundan bugüne kadar en büyük mottomuz, “Yolcusunu en çok seven hava yolu”. Bu vizyonumuz çerçevesinde verdiğimiz hizmeti en üst düzeyde tutup, bu hizmeti en uygun fiyatlarla sağlamaya çalışıyoruz. Bunu da yıllardır iyi yapıyoruz.

Önümüzdeki dönemde Ukrayna’da uçuş noktası olarak hedefleriniz var mı? Kiev’den uçuşlara başlamanız gündemde mi?

İleride tabii uçuş ağımızı da genişletmek niyetindeyiz. Bizim öncelikli beklentimiz ilk günden beri Kiev-İstanbul, Odessa-İstanbul’du. İstanbul’daki merkezimizi Ukrayna’daki merkezimizle bağlamamız gerekiyor. Bu birleşmeyi yaptığımız zaman yolcularımız için daha avantajlı bir tarife sunacağız.

Odessa ve Kiev bizim olmazsa olmazımız. Kiev’e direkt uçuş hakkı almak için görüşmelerimiz devam ediyor. Odessa ve Kiev üzerinden bir merkez yapmak niyetimiz var. Ortadoğu ve Avrupa’yı birbirine bağlayacağız. Bu sonuçlandığı zaman, beklentilerimizin de üzerinde hızlı bir büyüme bekliyoruz. Bu ön şart tamamlandığı zaman izleyeceğimiz yol konusunda elimizde tüm planlarımız, tarifemizden kaç yılda kaç uçak alacağımıza kadar hazır. Sadece başlangıç tarihini bekliyoruz. Önümüzde beş yıllık bir plan var.

Kiev’den tarifeli uçuşlarımız için Julyanı Havaalanı’nı kullanmayı planlıyoruz. 2018 sonuna kadar bu uçuşlar başlar diye tahmin ediyoruz.

Kiev’den uçuş izni olmamasının nedenleri neler? 

İki ülke arasında su an 16 uçuş frekans izni mevcut ve bunların dağılımı çoktan tahsis edilmiş; biz yeni frekansların iki ülke mutabakatıyla onaylanmasını ve hem Ukrayna hem de Türkiye’de Atlasglobal ailesine tahsis edilmesini arzu ediyoruz. Böylece Kiev yolcularının da Atlasglobal kalitesiyle tanışmasını istiyoruz. Yolcu trafiğinin yüksek olduğu bu hattıın mevcut izinleri maalesef yeterli değil. İki ülke yakın ilişkileri adına da yolcularımızı yeni markalarla taşımak ve alternatif ürünleri piyasaya sokmak zorundayız. Bizim gibi Ukrayna’ya yatırım yapmış ve İstanbul’da da merkezi bulunan bir hava yolunun öncelik alması, yolcuya ciddi avantaj sağlayacak, rekabetin kabul edilebilir seviyeye gelmesine imkan verecektir. Ukrayna’daki havacılık altyapısının da gelişimi kaliteli hava yollarının, frekansların, yolcuların ve rekabetin artmasi ile mümkündür.

Ukrayna’da havacılık sektöründe rekabette neler öne çıkıyor? Fiyat mı, kalite mi daha önemli? “Low cost” hava yolu şirketlerinin son dönemde ülkeye ilgisi arttı. Bunu neye bağlıyorsunuz?  Pazara yeni oyuncu girişleri bekliyor musunuz?

Ukrayna’da tüm vatandaşların “low cost” beklentisi var gibi bir algı yaratılıyor. Ukrayna’da havacılık o kadar kolay değil. Ukrayna’da aldığınız hizmetlere karşı Türkiye ve Avrupa’ya göre çok yüksek ücretler ödüyorsunuz. Bir tarafta vergi var, yakıt fiyatları var, diğer taraftan da talep düşük. Talep de tamamen fiyat odaklı. “Low cost”un tabii Ukrayna’da da olması gerekiyor, ama asıl olarak hizmet ve servis kalitesini yukarıya taşıyan firmaların yer alması gerektiği kanısındayız.

Ukrayna’da fiyat politikalarınızı gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz? 

Biz aslında her hava yolu şirketi gibi her 10-15 dakikada bir fiyatlarımızı gözden geçiriyoruz. Tüm koltukların farklı bir bedeli var. Birçok denklem üzerinden fiyat değerlendirmesi yapılıyor.

Ukrayna ile Türkiye arasında turistik ziyaretlerde ciddi artış yaşanıyor. Bu durum uçuşlarınıza yansıdı mı? 

İki ülke arasında kimlikle seyahate başlanması uçuşları olumlu yönde etkiledi. Pasaportsuz çok sayıda Türk vatandaşı buraya geliyor, Ukraynalılar da aynı şekilde Türkiye’ye iş maksatlı, turistik maksatlı gidip geliyorlar. Bu yüzden Türkiye ile Ukrayna’nın uçuş kotalarını biraz daha yükseltecekleri aşikar. Yeni havalimanları da eklenebilir Ukrayna ile Türkiye’nin ilişkileri oldukça güçlü. Bunun da avantajlarını yaşıyoruz; zira biz hava yolları olmadan iki ülke ilişkilerinin gelişmesinin imkanı yok. Antalya-Kiev arasında charter uçuşlar yapıyoruz. 2016 yılında charter uçuşlarda nisan ve ağustos ayları arasında 55 bin yolcu taşıdık. Bu sene ise şu anda 115 bin yolcudayız. Charter’da çok ciddi talep artışı var.

Ukrayna’da gelecekle ilgili endişeleriniz var mı? Büyümenin önünde bazı engeller olabilir mi? 

Önümüzdeki yıllara dair iyimseriz. Buraya ciddi bir yatırım planlamamız var. Büyük bir filo oluşturma niyetimiz var. Uçak satın alımları düşünüyoruz. Ukrayna’da çok ciddi yatırım potansiyeli görüyoruz. Odessa’da otelcilik, turizm alanlarında ileriye yönelik bazı projelerimiz de var.

Atlasglobal’in Ukraynalı pilotu Oleksandr Akopov, İstanbul’da fırtınalı havada uçağı indirerek bir faciayı önlediği için, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından “cesaret nişanı”yla ödüllendirildi. Bu süreci biraz anlatır mısınız?

Kaptanımız Akopov ve yardimci pilotumuz Salim, bizim kahraman pilotlarımız. Ben uçuş sırasında Kiev’deydim, konuyu televizyondan takip ettim. Sanal alemde mesajlar, videolar geldi. Uçuş sonrasında kaptanımızı ve yardımcı pilotumuzu aradım, geçmiş olsun dileklerimi sundum, tebrik ettim. Büyük bir başarı gösterdiler. Çok zor şartlarda uçağı indirebildiler. Özellikle Türkiye’de, Ukrayna’da, Rusya’da bu konu çok ciddi gündem yarattı. Daha sonra Bakanlık bizimle irtibata geçti, Sayın Devlet Başkanı Poroşenko’nun devlet nişanı takdim etmek istediğini ilettiler. Zaten kendisi de kaptan pilotumuzu telefonla aramış. Çok kısa süre içinde pilotumuza cesaret nişanı verildi. Ukrayna Altyapı Bakanı Sayın Olmelyan da bizzat İstanbul’a giderek kendisi kaptanımızla, yardımcı pilotumuzla görüşmelerde bulundu.

Facebook ile Yorum Yapın

Diğer Haberler

Atatürk Havalimanı 30 Dakika Hava Trafiğine Kapandı

İstanbul'da gece saatlerinde Atatürk Havalimanı 30 dakika uçuş trafiğine kapatıldı, uçaklar Ankara, Antalya ,İzmir ve Çorlu Havalimanlarına yönlendirildi İstanbul'da gece etkisini gösteren yoğun tipi ve...

1 Milyon Yolcu Barajına Dayandı

Alanya Gazipaşa Havalimanı, 2014 yılına oranla yüzde 26 büyüdü. 2014 yılında 726 bin 201 olan yolcu sayısı 2015'te 912 bin 233 kişi olduAlanya Gazipaşa...

Benzer Haberler

Gaziantep Havalimanı 2024 yılı Şubat ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Gaziantep Havalimanı’nın...

Yolcu hava trafiği pandemi öncesi seviyeleri aştı

ICAO, 2024'ün ilk çeyreğinde yolcu hava trafik seviyelerinin 2019'a göre yaklaşık %2 daha yüksek...

Denizli Çardak Havalimanı 2024 yılı Şubat ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Denizli Çardak...

Küresel havayolu ittifakları ne işe yarıyor?

Günümüzde üç büyük küresel havayolu ittifakı, Oneworld, SkyTeam ve Star Alliance var.  Bu stratejik...

Pegasus CEO’su Güliz Öztürk’ten ‘Boeing filosu’ açıklaması

Pegasus Havayolları CEO’su Güliz Öztürk Bloomberg’e verdiği röportajda, “Tek tip bir filo oluşturma yolunda...

Hatay Havalimanı’nda Hayat Normale Dönüyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hatay Havalimanı’nın depremlere dayanıklı hale getirilmesi amacıyla başlatılan...

Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı 2024 yılı Şubat ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Iğdır Şehit...

Cathay Pacific, havacılık endüstrisini karbondan arındırma konusundaki kararlılığını sürdürüyor

Hong Kong merkezli Cathay Pacific, havacılık endüstrisini karbondan arındırma konusundaki kararlılığını bir kez daha...