Perşembe, Ekim 3, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Vecihi Hürkuş ölümünün 51’inci yıl dönümünde kabri başında anıldı

Türk havacılık tarihinin efsanevi ismi Vecihi Hürkuş, ölümünün 51’inci yıl dönümünde bugün kabri başında anıldı.
Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği (TVHMD), Ankara Cebeci Asri Mezarlık’ta özel bir anma töreni düzenledi.

Tören öncesinde Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği (TVHMD) Yönetim Kurulu Başkanı  Bahadır Gürer, Yönetim Kurulu üyeleri Eyup Turşucu, Murat Sıvacı ile üyeler Mustafa Kılıç ve Can Özkan, Anıtkabir’i ziyaret ederek saygı duruşunda bulundu.

Törenden sonra Cebeci Askeri Şehitliği’nde “İlk Kadın Şehidimiz “ Eribe Hürkuş’ün kabir ziyareti gerçekleştirildi.

Törenden sonra Cebeci Askeri Şehitliği’nde “İlk Kadın Şehidimiz “ Eribe Hürkuş’ün kabir ziyareti gerçekleştirildi.

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği (TVHMD) Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Gürer yaptığı açıklamada, “Tayyareci Vecihi Hürkuş’u,Vefatının 51. yıl dönümünde kabri başında Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği organizasyonunda Dernek temsilcileri(Can Özkan, Murat Sıvacı, Eyup Turşucu, Mustafa Kılıç, Bahadır Gürer) pilot Sayın Doğan Özcan ve iki genç mühendisimizin katılımı ile andık. Katılımcılara ve mazeret bildiren Vecihi Hürkuş dostlarına teşekkür ediyoruz.
Türkiye Pilotları Derneği (TALPA) gönderdiği çelenkle anma toplantımıza katıldı. Vefa ve hassasiyetleri için teşekkür ediyoruz.
Temsilcilerimiz önce saat 11.00’de Anıtkabir ziyaretini yaptı.
Ardından Cebeci Asri Mezarlığında Vecihi Hürkuş’un kabrinde saat 14,30’da saygı duruşu yapıldı. (Yağmur ve Cebeci Şehitliği ziyareti için tören öne alınmıştır). Anma konuşması Derneğimiz adına Sayın Can Özkan tarafından yapılmıştır.
İlk Kadın Hava Şehidimiz Eribe Hürkuş’u da her Ankara gelişimizde derneğimiz adına ziyaret ederiz. Cebeci Şehitliğinde saygı duruşu ile andık. Derneğimiz adına Sayın Eyup Turşucu kaptanımız konuşma yaptı.
Gün içinde Türk Hava Kurumu Müzesini de ziyaret ederek Vecihi Hürkuş’un elleriyle yaptığı VECİHİ K-VI, VECİHİ XIV, VECİHİ XV, VECİHİ XVI ve VECİHİ SK-X maketlerini tekrar inceledik.
Günün son ziyareti yine acı bir sonun yeniden yerinde görülmesiydi. Vecihi Hürkuş’un 1933 yılında ürettiği VECİHİ XV eğitim uçağının, 2012 yılında Hürkuş uçağının hangardan çıkış törenini için yapılmış kopyasının, ilgili kurum tarafından, törende kullanıldıktan sonra, defalarca Ankara ve İstanbul’da, havacılık fuarlarında bir çok kez sergilenmesine rağmen korunmaması ve ne yazık ki 2018 yılında Ankara’nın 7.000 nüfuslu bir ilçesine atılması, orada “ÇUF ÇUF OYUNCAK MÜZESİ”nde Ankara’nın, kışı, karı, fırtınası, yağmuru altında ahşap ve bez yapılı tayyarenin yok edilmesidir. Ne güzel yapılmış ki, açık alanda ve çuf çuf oyuncak müzesi(!)de yok olmaya direniyor ve hâlâ yürekler sızlamıyor…”
dedi.

Vecihi Hürkuş’un 1933 yılında ürettiği VECİHİ XV eğitim uçağının, 2012 yılında Hürkuş uçağının hangardan çıkış törenini için yapılmış kopyasının, ne hale getirildiğinin fotoğrafı bir sonraki fotoda

Vecihi Hürkuş’un 1933 yılında ürettiği VECİHİ XV eğitim uçağının, 2012 yılında Hürkuş uçağının hangardan çıkış törenini için yapılmış kopyasının, ilgili kurum tarafından, törende kullanıldıktan sonra, defalarca Ankara ve İstanbul’da, havacılık fuarlarında bir çok kez sergilenmesine rağmen korunmaması ve ne yazık ki 2018 yılında Ankara’nın 7.000 nüfuslu bir ilçesine atılması, orada “ÇUF ÇUF OYUNCAK MÜZESİ”nde Ankara’nın, kışı, karı, fırtınası, yağmuru altında ahşap ve bez yapılı tayyarenin yok edilmesidir. Ne güzel yapılmış ki, açık alanda ve çuf çuf oyuncak müzesi(!)de yok olmaya direniyor ve hâlâ yürekler sızlamıyor… 

İşte bu halde…

 

*

Tayyareci Vecihi Hürkuş’u ölümünün 51’inci yıl dönümünde kabri başında saygıyla, özlemle hep birlikte anıyoruz.

16 Temmuz 1969 tarihinde vefat ettiği gün, insanoğlu aya gitmek için dünyadan ayrılmıştı. 

Onu, bu yıl da saygı ve özlemle anıyoruz.

Bizlere Vecihi Hürkuş’u öğreten rahmetli Mehmet Gürbüz Gürer Bey’in söylemiyle,

” Göklerin Korkusuz Adamı Vecihi Hürkuş” Türk Havacılık tarihinde pek çok ilke imza attı.

Vecihi Hürkuş, Türkiye’nin baştayyarecisidir. Bu ünvanı 1925 yılında alan Vecihi Bey’in ilkleri; hem askeri hem de sivil havacılık alanındadır.

Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesinde ilk Rus uçağını düşürmesi,

İlk Türk Askeri Tayyaresi Vecihi K-6 ‘yı imal ederek uçurması,

İlk Türk sivil uçağı Vecihi 14’ü yaparak uçurması, aynı uçakla Avrupa semalarında ve ardından yurt içi gezi turları düzenlemesi,

İlk sivil Kara ve Deniz Tayyare Fabrikası ve uçuş okulunu kurarak, ilk Türk kadın pilot Bedriye Gökmen ve 12 pilot yetiştirmesi,

1936 yılında, 5 saat 45 dakikalık planör uçuşuyla rekor kırması,

1954 yılında Hürkuş Hava Yolları adıyla ilk Türk özel hava yolu şirketini kurması,

1994 yılında pilotluğu 50 yılı aşan ilk Türk pilotu ve Türkiye sivil havacılığının gelişimine önemli katkılarından dolayı Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından ‘Onur Madalyası’ ile ödüllendirilmesi.

1916-1967 yılları arasında 102 ayrı model uçak kullanan, hayatının yaklaşık 30 bin saati havada geçen ilk ve tek pilot olması,

İz bırakan ilkler arasındadır.

Ruhu Şad olsun…

 

 

 

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR