Salı, Nisan 30, 2024
Ana SayfaYazarlarEyup TurşucuBoeing, Etiyopya kazasında ölenlerin aileleriyle anlaşmayı kabul etti

Boeing, Etiyopya kazasında ölenlerin aileleriyle anlaşmayı kabul etti

Boeing, 10 Mart 2019’da Etiyopya Havayollarına ait 737 Max kazasında hayatını kaybeden 157 kişinin aileleriyle anlaşmaya vardı. Chicago’daki mahkeme belgelerine göre, uçak üreticisi ölümler için sorumluluğu kabul etmiştir. Buna karşılık, kurbanların aileleri şirketten cezai tazminat talep etmeyecekler.

Kurbanların ailelerinin avukatları, Boeing’in hala “tamamen sorumlu” tutulacağını ve anlaşmayı önemli bir kilometre taşı olarak memnuniyetle karşılayacaklarını belirttiler . Bu açıklamanın ardından Boeing hisseleri haberler üzerine %1 düşerek 218.50$’a geriledi.

Anlaşma, ABD dışındaki ailelerin (Etiyopya ve Kenya gibi ülkeler ve diğerleri) daha yüksek tazminat alabilecekleri kendi ülkelerinden ziyade ABD mahkemeleri aracılığıyla tazminat talep etmelerinin yolunu açmaktadır.

Oğlu Sam’i kazada kaybeden Birleşik Krallık’tan Mark Pegram şunları söyledi: “Bizim için en önemli olumlu şey, Boeing’in sorumluluğu kabul ederek suçu Etiyopya Havayolları’na veya pilotlara yönlendirmemesidir”

Kaza öncesinde 737 Max, Boeing’in en çok satan uçağıydı. Ancak beş ay içinde iki ölümlü kaza( Etiyopya Havayolları ve Lion Air) sonrasında uçakta ciddi arızalar olduğuna işaret edilerek uçaklar, soruşturmalar devam ederken 20 ay boyunca yerde kaldı, ancak firma yazılımlarında ve eğitimlerinde önemli değişiklikler yaptıktan sonra operasyonlara geri dönmelerine izin verildi.

Yapılan anlaşma havacılık devinin karşı karşıya olduğu yasal tehlikenin çoğunu ortadan kaldırmaktadır. Hukuk uzmanları, mevcut veya eski Boeing yöneticilerinin mahkemede ifade verme olasılığını çok daha düşük hale getirdiğini belirtmekteler. Buna karşılık şirket önemli bir taviz verdi ve tüm tazminat taleplerinin, diğer birçok ülkede uygulanabilecek olandan çok daha yüksek tazminat seviyeleri sağlayan ABD yasalarına göre yapılabileceği konusunda anlaşmaya varmıştır.

Bu konuda Boeing yaptığı açıklamada, “Boeing, kazalarda sevdiklerini kaybeden tüm ailelerin kayıplarının tam ve adil bir şekilde tazmin edilmesini sağlamaya kararlıdır.” dedi.

Bu anlaşma ile Boeing yasal süreci bir an önce sonlandırma yolunu açmıştır. Mağdurların tazminat talepleri karşılanarak cezai süreçlerden kurtulmuş olmak onlar için başarı olarak kabul edilmelidir.

Havacılık kazalarının sonrasında en önemli konu kazaya neden olan sebeplerin tamamen iyileştirilerek tekrarının önlenmesidir. İnanıyor ve umuyoruz MAX uçaklarının olası tüm sorunları çözülmüş olarak tekrar uçuyor olmasıdır. FAA ve diğer havacılık otoriteleri tarafından alınan inisiyatifler, Havacılık Emniyeti açısından geçmişte yapılan bürokratik hataların da tekrarını önleyecek tedbirlerin getirilmesini sağlayacaktır.

Sağlıkla Emniyetli Uçuşlar Dileriz

 

Eyup Turşucu

Kaptan Pilot(E)

Kaza İnceleme Uzmanı

 

Facebook ile Yorum Yapın

Diğer Haberler

Atatürk Havalimanı 30 Dakika Hava Trafiğine Kapandı

İstanbul'da gece saatlerinde Atatürk Havalimanı 30 dakika uçuş trafiğine kapatıldı, uçaklar Ankara, Antalya ,İzmir ve Çorlu Havalimanlarına yönlendirildi İstanbul'da gece etkisini gösteren yoğun tipi ve...

1 Milyon Yolcu Barajına Dayandı

Alanya Gazipaşa Havalimanı, 2014 yılına oranla yüzde 26 büyüdü. 2014 yılında 726 bin 201 olan yolcu sayısı 2015'te 912 bin 233 kişi olduAlanya Gazipaşa...

Benzer Haberler

26 Nisan Dünya Pilotlar Gününü Kutlarken

Ülkemizde 1 numaralı pilot lisansına sahip olan Fesa Evrensev’in Türkiye semalarında ilk uçuşu yaptığı...

Uçak Eksenleri ve Birincil Uçuş Kontrol Yüzeyleri

Modern havacılıkta, uçakların kontrol edilmesi ve manevra yapılması karmaşık aerodinamik prensiplere dayanır. Bu prensipleri...

THY B777 Uçağı, 20 Nisan 2024 Günü Tokyo Haneda Havalimanında Yanlış Piste Yaklaştığı İçin Kule tarafından Pas Geçirildi

 22 Nisan 2024 günü İstanbul Havalimanından Tokyo Haneda Havalimanına TK198 uçuşunu gerçekleştiren TC-JJT tescilli...

Kötü İnişin Aerodinamik Sebepleri ve Güzel İnişin Sırrı: Ground Effect

· Giriş: Ground Effect nedir?Bu fenomen, uçakların yere çok yakın uçtukları zaman yaşadıkları aerodinamik...

Lift/Drag Oranı ve Uçuş Performansı

Aerodinamik, havacılığın temel taşlarından biridir ve uçuş performansının kritik unsurlarından biri olan lift/drag oranı...

FAA, Boeing Max uçaklarının ‘kontrol kaybına yol açabilecek kablolama kusuru’ açısından denetlenmesini istiyor

MAX uçaklarına ilişkin ilk yazımı ikinci MAX kazası hemen sonrasında 13 Mart 2019’da yazmıştım....

Uçak Kanadında İndüklenmiş Sürüklemeyi Azaltma ve Önleme

İndüklenmiş sürüklemeyi azaltma kavramı, özellikle aerodinamik mühendisler için optimal uçak performansı hedeflerken önemli bir...

Türk Hava Yolları, Sen de mi Brutus?

Türk Hava Yolları geçtiğimiz günlerde web sitesi üzerinden bir bildiri yayınladı ve Güney Amerika...