Her yıl 5-6 Mart tarihleri “Türkiye ARFF Memurları Günü” olarak kutlanıyor.. Bu kapsamda tüm Türkiye’de kutlanan ARFF Memurları günü Havalimanlarında düzenlenen bir dizi etkinliklerle kutlanıyor.
Bugün kutlanmaya başlanan 5-6 Mart “Türkiye ARFF Memurları Günü” dolayısiyle DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Serdar Hüseyin Yıldırım bir mesaj yayınladı.
Yıldırım’ın mesajı şöyle:
“Uçak kaza kırım ve yangınlara müdahalede uluslararası bir şöhrete sahip bulunan ARFF teşkilatımız; hem olmazsa olmaz hem de fonksiyonu itibariyle en öndeki birimlerimizden bir tanesi..
Havacılıkta her şey çok hızlı cereyan eder, dolayısıyla kaza ve afetlere karşı hep hazır bulunmak gerekir. İşte ileri teknolojik imkânlara sahip araç filosu ile donatılmış, alanında uzmanlaşmış personelden oluşan ARFF birimimiz; bu şuurla 7 gün 24 saat fedakârca mesai yapıyor.
İcabında can kurtarmak için canını tehlikeye atmaktan kaçınmayarak kendisine tevdi edilen yurt içi ve yurt dışı görevlerde iftihar ettiğimiz başarılara imza atan cesur ve kahraman ARFF personelimize, havacılık camiası ve DHMİ olarak minnettarız.
Bu duygularla, kuruluşumuz ve sektörde hizmet veren tüm ARFF çalışanlarının Türkiye ARFF Memurları Günü’nü tebrik ediyor; üstün başarılarının devamını diliyorum.”
ARFF MEMURU NE DEMEK
ARFF isminin açılımı ‘Aircraft Rescue and Fire Firefighting’ olup anlamı “Hava Kurtarma ve Yangınla Mücadele’dir. Bu işi yapan kişilere de ARFF Memuru ismi veriliyor.
ARFF memurları Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına göre eğitim alıyor. Havadaki ve yerdeki uçaklarda meydana gelebilecek kaza-kırım ve acil durumlara müdahale etmekle görevliler.
Günün 24 saatinde hafta sonu ve bayram tatili gözetmeksizin sürekli vardiyalı olarak çalışan ARFF memurları, hem personel yasaları hem de Uluslararası Sivil Havacılıkla ilgili mevzuat açısından birçok vasıflarla donatılmak zorunda. Üyesi bulundukları Uluslararası Sivil Havacılık Kurumları tarafından belirli periyotlarla “uçuş emniyeti” açısından sürekli denetleniyorlar.
Bu denetlemede esas alınan temel kriter havalimanlarının uçuş emniyeti açısından uluslararası standartlara uygunluğu. Uçuş güvenliğinin olmazsa olmaz koşullarından biri de ARFF teşkilatının yeterli koşullara sahip olmasıdır.
ARFF MEMURLARI GÜNLERİNİ KUTLUYOR AMA MUTLU DEĞİL
Havalimanlarında meydana gelebilecek uçak kaza kırım ve yangınları ile havalimanı sınırları içerisindeki bina ve tesislerde oluşabilecek yangınlara zamanında, uygun müdahalede bulunarak maddi/manevi kayıpları önlemek veya asgari seviyeye indirmek için görevli ARFF personelinin ,uluslararası standartlara uygun ileri teknolojiye sahip araç, gereç ve ekipmanlarla mesai mefhumu gözetmeksizin canı pahasına görev yaptıkları biliniyor.Yıllardır çözümlenemeyen havacılık tazminatı ve statü sorunları kangrene dönüşmüş durumda. Konuyla ilgili olarak Dernek sayfalarında bir ARFF memuru üyesi tarafından ocak ayı başında yapılan paylaşımı, noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz. Yıllardır çözümlenemeyen havacılık tazminatı ve statü konusu sorunu devam ediyor.
NELER YAPABİLİRİZ….?
Değerli Meslektaşlarım..
Sosyal medyayı çok yakından takip ediyorum da son günlerde arkadaşlarımız ARFF Teknikerliği ile ilgili paylaşım ve çalışmalar yapmakta. Bu çalışmalar bizler için çok güzel ve önemli işler. Fakat çalışmaları sadece toplam15-20 arkadaş destekliyor yada yorum yapıyor.
Bizler 15-20 kişimi yiz….?
Dernek Başkanı olarak gittiğim meydanlardaki arkadaşlarımızın olsun gidemediğimiz ve görüşemediğimiz arkadaşlar olsun ortak konularımız standart.
1.Havacılık tazminatı.
2.Teknik sınıf
3.Kıyafet (İş kıyafetleri)
4.Ekip Şeflerine Yapılan Adaletsizlik
5.Yemek sorunu
6.Görevde yükselme yönetmeliği
7……..?
8……..?
22…..?
Bu 22 maddeyi son yıllarda gititğimiz Sayın Genel Müdürümüze, Sendika Genel Başkanlarına , Sivil toplu kuruluşlarına, Milletvekillerine, Üniversitelere, vs.vs herkeze anlattık yada anlatmaya çalıştık.
Malumunuz hepimiz memuruz izinlerimiz sayılı, zaman bulduğumuz kadar sıkıntılarımızı dile getiriyoruz. Bazen beklentiler çok yüksek oluyor bazı arkadaşlara bizim bir dernek olduğumuzu yapacağımız işlerin bir sınırı olduğunu anlatmaya çalıştık. Zamanında çıtanın çok yüksek tutulduğu için seviyeyi belirleyemiyoruz.
Gelelim sorunlarımıza ; Bence bizim ana gündem maddemiz Havacılık Tazminatı olması gerekiyor. Teknikerlik olayının Genel müdürlük tarafından olamayacağını dolaylı yollardan anlatılmaya çalışılıyor.
Gerçek şudur ki Arff memurlarının teknik sınıfa geçirilmesi söz konusu değildir. Sözleşmeli personel uygulamasında teknik personel vardır. Ancak teknik sınıf yoktur..
Bunun için çok uğraş veren bir dernek olarak yaptığımız çalışmaları size kısaca anlatmak istiyorum.
Ankara Türk Hava Kurumu Üniversitesi Dekan danışmanı ve öğretim üyelerinden randevu aldık 10 Arff personeli olarak 5 kişi Mektepli 5 kişi Alaylı (son zamanlarda konuşulan başka konu Mektepli-Alaylı) toplantı yaptık. belgelerimizi sunduk anlattık. Bize dedikleri Türkiye de bu konuda gerçekten Sivil savunma ve itfaiyecilik Profesörün olmadığı bu konunun sıkıntılı olduğu Dekana görüş sorulduğunu ve YÖK’e danışılabileceğimizi bize ilettiler.
Bizler bu toplantı sonrası 11 okula (2014) itibariyle yazı yazdık. Dedik ki bu arkadaşlarımız mezun olurken ne vasıfla mezun oluyor. Bize gelen yazılarda Tekniker’dir deniliyor.Buna istinaden yazı eklerini Yök’e gönderdik.Oda Tekniker’dir diyor.
Diğer arkadaşlarımızın da bu okulu okuması için AÖF’e yazı yazdık sınavsız olarak 2 yıllık Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Okulunu açıktan okumak istediğimizi belirttik.(Polis ve Askeri personele Sınavsız geçiş hakkının bize de verilmesi) AÖF’ten bize YÖK ‘e sorularak ilerleyen zamanlarda olabileceği ama Şu an mümkün olmadığı yazısı geldi.
Fakat DHMİ Genel Müdürlüğü ben GİH sınıfında istihdam ediyorum dediği için sıkıntı burada başlıyor. Bildiğim kadarıyla Türkiye de sadece Afad ‘ta teknik sınıf olarak geçiyor.
Bu konuda dernek çalışmalarımızda bizler 2 yoldan bu konunun çözüme ulaşacağı kanaatindeyiz.
1- Bakanlar kurulu kararı (iptal-ihdas)
2- Toplu görüşme masası
2004 yılında iptal ihdas kanunuyla bir gecede ARFF olduk peki ARFF olunca ne değişti , hiçbir şey sadece tabela ve yaka kartımız. Bu tekniker olayında da aynı hataya düşülmemesi gerekiyor. Bakanlar kuruluna götürülürse çok iyi bir çalışma yapılarak özlük haklarımız ve mali kazanımlarımız göz önünde tutulmalıdır.
Toplu görüşme masasında olayın çözümü için ikinci bir yol ama nedense 2 dönemdir yetkili sendikaya iletmemize rağmen ulaştırma kolundaki yetkili sendika masa ya bunu taşıyamadı. Oysa ki maddelerin içine bunu koyabilirdi.
Çünkü bizler bu kurumda 1300 kişiyiz bu sayı içerisinde 630 bölüm mezunu , 670 diğer okullardan mezun arkadaşlar bulunmakta ve bunlardan 52 si başka ünvanlarda (şoför, hizmetli, vb.) Birim dışında çalışan da 36 kişi.
Peki deyelim ki..! Genel Müdürlük Bölüm mezunlarına tekniker kadrosu verdi..
soru-1 Geride kalan 670 kişi ne sıfatla görev yapacak…?
Soru-2 Böyle bir ortamda iş barışı nasıl sağlanacak…?
Soru-3 Teknik sınıf olunca elektronik teknikeriyle aynı maaşı alabilecek misiniz…?
Soru-3 Havacılık tazminatınızda hangi grupta olacaksınız…?
Bu sorulara daha çok soru eklenebilir.
Bazen kaş yapalım derken göz çıkarmamamız gerekiyor. Biz büyük bir aileyiz, bir şey yapacaksak ortak sorunumuzu ve maddi manevi kazanımlarımızı bir bütün olarak ele almalıyız.
Benim görüşüm yukarıda belirttiğim gibi Havacılık Tazminatı üzerine yoğunlaşmamız ; gündemimiz bu olmalı bu konuda ortak bir çalışma hazırlanması.
ARFF camiası olarak buluşmamız gerekiyor .İstanbul da toplanarak (Benim görüşüm) büyük bir ARFF çalıştayı yapmayı, burada birlik beraberliğimizi herkeze göstermeli her havaalanında (A tipi olanlarda 5-,B tipi olanlardan 3 ,C tipi olanlarda 1) A dernek B dernek ayrımı yapmadan A sendika B sendika C sendika ayrımı olmadan bir araya gelerek belirleyeceğimiz maddeler üzerinde konuşmamız, tartışmamız gerekiyor.
Gündemimiz de şunlar olmalı.
Dernek tek olacak her iki dernek fesh edilecek yeni bir oluşum sağlanacak ve bir Dernek CEO’ su bulunarak antlaşma yapılacak (Emekli Savcı,Hakim,Genel Müdür,vb gibi Ankara’nın siyasi tozonu yutmuş bazı kurumlara ve makamlara rendevu almadan girebilen) Arff ile donatılacak bizlerden daha fazla bilgi yüklenecek. Yönetime bağlı olarak hareket edecek, tamamen profösyenel yönetim tarzı benimsenecek alınan kararlara bütün arff memurları uyacak ,aidatlarımız 20 TL olacak ve en önemlisi 1300 arff memuru üye olacak .
Genel merkez yönetimi de çalışma grupları oluşturulacak 1.grup genel müdürlük nezninde çalışma yapacak. 2. grup siyasi otorite (milletvekilleri –Bakanlar ve Sosyal medya ) ile görüşmeler yapacak 3.grup sendika ve diğer STK larla görüşme yapacak . 4. Grup mali ve sosyal işleri yapacak. 5. grup sosyal sorumluluk projeleri hazırlayarak hayata geçirecek.
Olayın köküne inilerek bu konuda mağdur olan gruplardaki derneklerle toplanarak aramızdan 2 şer kişi seçerek başta, Lüxenburg olmak üzere Avrupanın büyük havaalanlarına gidilerek bu tazminat olayının derinlemesine araştırmaları ,elimizdeki bilgi ve belgelerle de gidilecek yolun belirlenmesi gerekiyor. Akabinde teknikerlik konusu, görevde yükselme , Şeflerin sorunu, gibi vs sorunların çözümünde aynı yolları izlememiz g e r e k m e k t e d i r.
Yukarıda bahsettiğim konularda benim şahsi düşüncelerimdir. Kimseyi kırmak ya da üzmek gibi bir gayem söz konusu değildir. Yanlışım olduysa af ola ,birde rica ederim birbirimizi kıracak yorumlar yazmayalım.
Sözde değil özde birlik istiyorsak parolam
O SENE BU SENE OLSUN…
2016 yılını Bütün ARFF Camiasına sağlık , mutluluk ve huzur getirmesi dileğimle;
Yeni yılınızı kutlar ,saygılarımı sunarım…