Salı, Nisan 30, 2024
Ana SayfaYazarlarEyup TurşucuTokyo'daki Trajik Kaza Sonrası Otoritenin Emniyete Yönelik Aldığı Tedbirler Duyuruldu

Tokyo’daki Trajik Kaza Sonrası Otoritenin Emniyete Yönelik Aldığı Tedbirler Duyuruldu

2 Ocak’ta RJTT/Haneda’daki 34 R pistinde Airbus A350 ve Dash 8’in trajik çarpışmasının ardından Japonya, ülke genelindeki havalimanlarındaki ATC protokollerinde değişiklikler yapıldığını duyurdu.

Kazaya ilişkin detaylar beklenirken yetkililer yeni prosedürleri uygulamaya koymakta hızlı davrandılar. Yarın Japonya’ya uçacak ekipler için bunlar çok önemli.

Yetkililer, operatörlere, iniş veya piste girmeden önce pistin görsel olarak TEMİZ olup olmadığının uçuş mürettebatı tarafından kontrol edilmesini zorunlu kılmalarını talep etmektedir. Başka bir deyişle, yalnızca ATC’nin iznine güvenilmemesini vurguluyor.

Çok sayıda nedenden dolayı pilotların bir pistin boş olduğuna dair doğru bir değerlendirme yapması pratik veya mümkün olmayabilir. ATC’nin “Gecikmeksizin giriş kalkış serbest” talimatı pilota ne ifade etmelidir. Yaklaşmada uçak mı vardır? Yoksa piste araç mı girecektir? Dolayısıyla bu tip ifadeler yanlış anlaşılmalara sebep olabilecek ifadeler olup asla kullanılmamalıdır.

Ancak havacılık perspektifinden bakıldığında uçuşun bazı safhalarında gözlerin son savunma hattı olduğu asla unutulmamalıdır.

Kaza tutanaklarındaki ilk verilere göre, Dash 8 mürettebatının, pistin bekleme noktasına girildiğinde ‘1 numara’ ifadesinin kullanımını yanlış yorumlamış olabileceği değerlendirilmektedir.

“Kalışta 1 numarasınız” talimatı akıcı İngilizce konuşan biri için bunun anlamı oldukça basit görünebilir. Ancak Dash 8 ekibine göre bu, pistte bir numara olduğunuz anlamına gelebilir.

Dolayısıyla ATC artık uçaklara kalkış sırasındaki yerleri konusunda tavsiyede bulunmayacak.

Resmi notlarında artık bir uçağın piste girebileceğini ifade etmek için kullanılacak yalnızca dört ifadenin olduğu belirtilmekte olup. Bunlar:

Kalkışa serbestsiniz.

• Piste girin ve bekleyin.

• Pisti kat ediş serbest.

• Pist üzerinden taksiye serbestsiniz

Başka bir talimat verilmesi halinde, bu standart olmayıp mutlaka karşılıklı mutabakat sağlanmalıdır.

Bunun dışında pilotların dışında kulede de operasyonun emniyetle devam ettirilebilmesi için yer radarlarının etkin bir şekilde kullanılması ve daha fazla personel ile kontrollerin sağlanması planlanacaktır. Bu şekilde pist ihlalleri önceden tespit edilebilecektir.

Haneda’da yaşanan olay ÇOK UCUZ ATLATILMIŞ bir kazadır. Tahliye başarısız olsaydı veya yangın çok daha çabuk tüm uçağı kaplasaydı bugün can kaybı en büyük kazalarından birini konuşuyor olacaktık. Bu olay bir kazaya dönüştüğü için tüm sektörün ve kamu oyunun bilgisi oldu. Halbuki hemen her ay belki de onlarca dünyanı bir çok meydanında buna benzer olaylar yaşanmaktadır.

Buna benzer bizden bir olayı paylaşmak isterim. Uçak gece şartlarında piste yaklaşmaktadır. Görüş şartları uygundur. Kule tarafından uçak inişe serbest kılınır ve son 200-300 feet’te PF olan ikinci pilot “pistte araç var galiba, pas geçiyorum” ikazı üzerine PM Kaptan “pas geç” der ve pas geçilerek ikinci yaklaşma ile emniyetle iniş yapılır. Alınan bilgiye göre yaklaşma esnasında pistte pist temizleme aracı pistte hareket halindedir. Bir pilotun dikkati sayesinde onlarca insan yaşama tutunmuştur.

Havacılıkta sürdürülebilir emniyetli operasyon için İhtiyaç duyulan şey, sektör paydaşlarının bunları uygulamaya koyması için zaman, para ve istekli olduğunu ortaya koymasıdır. Haneda kazası tüm sektöre ciddi bir ders olmalı buna benzer olay/kaza yaşanmaması için öngörülü davranılarak tüm önlemler yarın veya yakın gelecekte değil bugün alınmalıdır.

Emniyetli Uçuşlar Dileriz

 

Eyup Turşucu

Kaptan Pilot(E)

Kaza Araştırma Uzmanı

 

Facebook ile Yorum Yapın

Diğer Haberler

Atatürk Havalimanı 30 Dakika Hava Trafiğine Kapandı

İstanbul'da gece saatlerinde Atatürk Havalimanı 30 dakika uçuş trafiğine kapatıldı, uçaklar Ankara, Antalya ,İzmir ve Çorlu Havalimanlarına yönlendirildi İstanbul'da gece etkisini gösteren yoğun tipi ve...

1 Milyon Yolcu Barajına Dayandı

Alanya Gazipaşa Havalimanı, 2014 yılına oranla yüzde 26 büyüdü. 2014 yılında 726 bin 201 olan yolcu sayısı 2015'te 912 bin 233 kişi olduAlanya Gazipaşa...

Benzer Haberler

26 Nisan Dünya Pilotlar Gününü Kutlarken

Ülkemizde 1 numaralı pilot lisansına sahip olan Fesa Evrensev’in Türkiye semalarında ilk uçuşu yaptığı...

Uçak Eksenleri ve Birincil Uçuş Kontrol Yüzeyleri

Modern havacılıkta, uçakların kontrol edilmesi ve manevra yapılması karmaşık aerodinamik prensiplere dayanır. Bu prensipleri...

THY B777 Uçağı, 20 Nisan 2024 Günü Tokyo Haneda Havalimanında Yanlış Piste Yaklaştığı İçin Kule tarafından Pas Geçirildi

 22 Nisan 2024 günü İstanbul Havalimanından Tokyo Haneda Havalimanına TK198 uçuşunu gerçekleştiren TC-JJT tescilli...

Kötü İnişin Aerodinamik Sebepleri ve Güzel İnişin Sırrı: Ground Effect

· Giriş: Ground Effect nedir?Bu fenomen, uçakların yere çok yakın uçtukları zaman yaşadıkları aerodinamik...

Lift/Drag Oranı ve Uçuş Performansı

Aerodinamik, havacılığın temel taşlarından biridir ve uçuş performansının kritik unsurlarından biri olan lift/drag oranı...

FAA, Boeing Max uçaklarının ‘kontrol kaybına yol açabilecek kablolama kusuru’ açısından denetlenmesini istiyor

MAX uçaklarına ilişkin ilk yazımı ikinci MAX kazası hemen sonrasında 13 Mart 2019’da yazmıştım....

Uçak Kanadında İndüklenmiş Sürüklemeyi Azaltma ve Önleme

İndüklenmiş sürüklemeyi azaltma kavramı, özellikle aerodinamik mühendisler için optimal uçak performansı hedeflerken önemli bir...

Türk Hava Yolları, Sen de mi Brutus?

Türk Hava Yolları geçtiğimiz günlerde web sitesi üzerinden bir bildiri yayınladı ve Güney Amerika...