Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaYazarlarBilal SarıTürk Hava Yollarının 85. Yıl Reklam Filmindeki Caravelle

Türk Hava Yollarının 85. Yıl Reklam Filmindeki Caravelle

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Reklam filminde anlatılanlar, özellikle gençler için birçok olayı detaylı bilemeyecekleri kadar eski. Gururla izlediğim reklam filminde canlandırılan olayları kendi hissettiklerimle anlatmak istedim, “THY kendi müzesini kurmalı” sözümü gediğine koyarken.

Her Hikayenin Bir Başlangıcı Vardır

Bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları, hizmette 85. yıl reklam filmini geçtiğimiz günlerle yayınladı. Büyük bir sevinç ve gururla izlediğimiz film, 1947 yılında TC-ABA tescilli  Douglas DC-3 uçağıyla yapılan ilk yurtdışı uçuşu ile başlıyor. DC-3 ve askeri-yük versiyonu olan C-47 uçaklarından oluşturulan ilk filo, şimdiki gibi fabrika çıkışlı alınmamıştı. Bu uçaklar ikinci el olarak hatta çölde beklerken satın alındıktan sonra büyük emeklerle uçar hale getirilmişti. Tıpkı yıllar sonra PAN AM World Airways’den emekli olduktan sonra çölde bekleyen Boeing 707 uçağınının Türk teknisyenlerin büyük çabalarıyla uçar hale getirilmesi gibi.

Ordusuna Destek Havayolu

Sonrasında 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ülkemize ambargolar uygulanırken Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin yaptığı askeri yardımları taşımak üzere koltukları sökülen 4 adet DC-9 uçağının anlatımıyla devam ediliyor. “Söz konusu vatan ise gerisi teferruattır” diyerek göğsümüz gururla kabartılıyor. Bu sahnede dış görüntü olarak DC-9 uçağı animasyon olarak canlandırılmış fakat iç mekan çekimleri ise bir Sud Aviation Caravelle uçağında yapılmışa benziyor.

Bu olay Türk Hava Yollarının ülkesini, ordusunu düşünerek yaptığı ilk çalışma değildi. McDonnell Douglas DC-10’lar alınırken, sipariş aşamasında olası bir barış harekatında Ada’ya 400 askeri aynı anda indirebilme fikri etkili olmuştu.

Yardımsever Ulusun Havayolu

Bir sonraki sahnede ise, 1985 yılında İran-Irak savaşı sırasında Tahran’da mahsur kalmış Japon vatandaşlarının THY’na ait bir DC-10 uçağıyla kurtarılması işleniyor. Bu konu Ertuğrul 1890 filminde de işlenmişti ve hatta THY bir Airbus A-330 uçağını retro tabir edilen nostaljik pijama üniformasıyla boyamış, adını da Ertuğrul Fırkateyni faciasının yaşandığı yerin ismi olan “Kushimoto” olarak belirlemişti. Bu yazım için Tıklayınız.

Uçakta Doğum Heyecanı

Sonrasında havacılıkta çok nadir rastlanan heyecanlı bir olayla devam ediyor reklam filmi. 1990 yılında THY’na ait bir Boeing 727 uçağının içinde buluyoruz kendimizi. Bir erken doğumun sancılarıyla kabin ekibi galley olarak adlandırılan uçağın mutfak bölümünü bir perde ile anında doğumhaneye dönüştürüyor. Yolcular, bir süre sonra doğan bebeğin ağlama sesine alkışlarla karşılık veriyor. Bu duygusal sahne, perdeyi örten kabin görevlisinin gerçekte o uçuşta doğan bebeğin büyümüş de kabin görevlisi olduğunu öğrendiğimde daha da duygulanmama sebep oluyor.

Sevdik mi Tam Severiz

2002 yılında Dünya Kupasında Futbol Milli Takımımızın Dünya 3.sü olup, THY’na ait bir Airbus A-340 uçağıyla yurda dönüşü esnasında Türk Hava Kuvvetlerine ait f-16 uçaklarının refakatinde uçması ile o güzel günler hafızamızda canlanıyor. Dönüş yolculuğu yapılan gün Düzce’deki evimizin bahçesinde oturmuş çayımızı yudumlarken, bakışları daima gökyüzünde olan biri olarak bu kocaman kuşu görmüştüm. Yanındaki F-16’ları fark etmem çok zaman almamıştı. Gördüklerim inanılmaz güzeldi.

Türk Beklenendir

Sonra 2012 yılında Somali’ye uçan ilk uluslararası firma olarak, bu yoksul ülkeyi Dünya’ya açılmasını sağlayıp, misyonunu “Dünyanın en çok ülkesine uçmak, rakam değil gönül meselesiydi” diyerek “Türk Beklenendir” sözünü haklı çıkarıyor.

Seninle gurur duyuyoruz Türk Hava Yolları

Koltukları sökülen DC-9 sahnesine dönecek olursak, bir DC-9 hayranı olarak ve bu uçaklarla çok sayıda seyahat yapmış bir havacılık sevdalısı olarak iç çekimlerde kullanılan uçak kesinlikle DC-9 değil. Bu sahnede ya animasyon kullanmışlar yada daha büyük ihtimalle TC-ABA tescili ile İstanbul Airlines’da görev yapmış şimdilerde ise İstanbul Havacılık Müzesinde sergilenen Sud Aviation Caravelle tipi uçağın içi kullanılmış. Bu uçak tipiyle hiç uçma şansım olmadı fakat yıllar sonra müzede özel izinle içini ziyaret edip fotoğraflama şansım olmuştu. Fotoğraflar için Tıklayınız.

Ülkemizde maalesef ne bir McDonnell Douglas DC-9, DC-10, Boeing 727 veya Airbus A-300 ve A-310 uçağı sergilenmiyor. Bu konuda Gölyaka Hava Sporları Derneği olarak sergilenmek üzere ülkemize bu uçak tiplerini kazandırma çalışmaları yapıyoruz. Bu uçakları Gölyaka’ya yapmayı planladığımız Hava Parkında yapacağımız müzede sergilemek istiyoruz. O zaman THY 100. yıl reklamını TC-JAA’nın içinde neden çekmesin?

İstanbul Havacılık Müzesinde sergilenen İstanbul Airlines TC-ABA Caravelle uçağının içi
Tipik Caravelle tasarımı uçak penceresi
Gerçek DC-9 kabini. Filmdekinden daha uzun ve yüksek tavanlı
Filmdeki DC-9 olarak gösterilen uçak
Facebook ile Yorum Yapın

Diğer Haberler

Atatürk Havalimanı 30 Dakika Hava Trafiğine Kapandı

İstanbul'da gece saatlerinde Atatürk Havalimanı 30 dakika uçuş trafiğine kapatıldı, uçaklar Ankara, Antalya ,İzmir ve Çorlu Havalimanlarına yönlendirildi İstanbul'da gece etkisini gösteren yoğun tipi ve...

1 Milyon Yolcu Barajına Dayandı

Alanya Gazipaşa Havalimanı, 2014 yılına oranla yüzde 26 büyüdü. 2014 yılında 726 bin 201 olan yolcu sayısı 2015'te 912 bin 233 kişi olduAlanya Gazipaşa...

Benzer Haberler

Türk Hava Yolları, Sen de mi Brutus?

Türk Hava Yolları geçtiğimiz günlerde web sitesi üzerinden bir bildiri yayınladı ve Güney Amerika...

Bir Havacılık Hikayesi: Lady Agnes’in Çılgın İnişi

1848 doğumlu Otto Lilienthal, kuşları izleyerek uçuşun esaslarını kavramaya çalışan bir makine mühendisiydi. Alman...

Pegasus Havayolları’nın 100. Uçağı “Cumhuriyet” İle Yolculuk

Sevgili Havacılık Dostları,Pegasus Havayolları’nın 14 ay öncesinden başlayan planlamaları ile, Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100....

Uçak Restoranlar, Kafeler

Coğrafi açıdan en imkansız şartlarda yaşayanların bile kavuşmakta zorlanmadığı havayolu ulaşımı ve uçaklar, havalimanı...

Gittim Gördüm: Türk Hava Yolları’nda Jet Çağını Başlatmıştı; Restoran Oldu

1 Eylül 2021, Türk Hava Yolları’nda jet çağının başlamasının 54. yıldönümüydü.Jet çağını açan uçak...

Bilal Sarı’nın izlenimleriyle: “Anadolu Kartalı 2021 Tatbikatı”

Türk Hava Kuvvetleri’nin ev sahipliğinde, Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığında yapılan Uluslararası Anadolu...

Gölyaka’da Hava Sporları Sezon Açılışı -Temmuz 2020-

Pandemi tedbirleri ve kötü hava şartları yüzünden birkaç kez ertelenen Gölyaka Hava Sporları Sezon...

TEKNOFEST Aslında Neydi? Atatürk Havalimanı Yıkılmak Zorunda mı?

Festivalde Ne GördükMilli duygularla harmanlanmış havacılık, uzay ve teknoloji temalı bir festival olarak gördük....