Perşembe, Ekim 3, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Air Showların arkasındaki gerçek

Bütün sektörlerde yapılan fuarların ilgili sektörün canlanmasına önemli katkı sağladığı bir gerçektir.

Havacılık sektöründe de yapılan fuarlar veya sektör dilinde “Air Show” etkinlikleri aynı etkiyi göstermektedir. Bunlar Paris Air Show, İngiltere Farnborough, İstanbul Airshow, Dubai Air Show vb.

Geçmişten bu yana incelendiğinde Paris Airshow birçok ilklerin yaşandığı ve çok büyük toplu hava aracı satışlarının gerçekleştirildiği fuar olma özelliğini taşımaktadır. Bir önceki yani 2017 Airshow’a ait bazı bilgi ve rakamlar aşağıda verilmiştir.

Bu seneki Paris Air Show 17-23 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilmektedir.  Bilindiği gibi sektörün en büyük uçak üreticileri Airbus ve Boeing’dir. 2017 Paris Air Show’da 48 ülkeden 2.381 katılımcı içlerinde ilk kez tanıtımı yapılan Airbus A321neo, Airbus A350-1000, Boeing 787-10, Boeing 737 MAX 9, Kawasaki P-  1, Mitsubishi MRJ90 ve Lockheed Martin F-35 hava araçlarının da 140 hava aracının tanıtımı yapıldı. Fuar süresince 3.450 gazeteci, 142.000 ticari ve 180.000 genel ziyaretçi tarafından ziyaret edildi. Boeing 766, Airbus’ı 331 ön anlaşma yapmıştı. Bu gerçekten yola çıkarsak Üretici firmalar İçin fuarın ne kadar önemli olduğu açıkça görülmektedir.

Bu sebepten ilk sunulduğunda büyük talep toplayarak yaklaşık 5000 B737 MAX siparişi alan Boeing rekabette öne çıkarken yaşanan 2 ölümlü MAX kazası sonrasında dengelerin değişeceğini görülmektedir. Kaza sonrasında “Uçuş Emniyeti” açısından sarsılan imajını düzeltmek ve bazı kullanıcılar tarafından iptal edilen MAX siparişlerinin geri dönüşünün sağlanarak, hatta yeni siparişler almak için Paris Air Show Boeing tarafından bir fırsat olarak kullanılacaktır.

Medya’da yer alan haberlere göre kaybedilen güveni tekrar kazanabilmek için Boeing en üst düzeyde açıklamalar yapmaktadır. Boeing Ticari Başkan yardımcısı Kevin McAllister 17 Haziran’da Paris Air Show’da yayınlanan bilgilendirmesinde dünyanın her yerindeki her bir uçak için yardımcı olacaklarını ve onların tekrar uçuşa verilebilmesi için iyileştirmelerin doğru bir şekilde yapılacağını belirtti. Ayrıca ilerlemelerin sağlam bir şekilde yapıldığını ama MAX uçağının tekrar uçuşa verilmesi kararının otorite tarafından verileceğini tarihi konusunda ise spekülasyona sebep olacağından bir şey söylemeyeceğini vurgulamıştır.

18 Haziran günü biterken Boeing ile IAG(International Airlines Group)’nun ortak açıklaması güne damgasını vurdu. MAX 8 ve MAX 10’dan oluşan 200 uçaklık Niyet mektubu (letter of intent (LOI) imzalandığını bildirdiler. IAG’ye tek dar gövde uçak tedarikçisi olan Airbus için bu karar şok etkisi yarattı. Teslimatların 2023 ile 2027 arasında planlandığı ve operatörlerin British Airways ve Veuling’i olacağı belirtildi.

Paris Air Show bittiğinde hep beraber havacılık sektöründe ileriye dönük gelişmeleri ve bu iki kazanın üretici firmaya maliyetini de görmüş olacağız.

Emniyetli Uçuşlar dileriz

Eyup Turşucu

Kaptan Pilot(E)

Kaza Araştırma Uzmanı

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR